Många är det som ringt i varningsklockan angående solaktiviteten under 2013.
I hårddragna tidningsartiklar talas det om ett kommande kaos på jorden, med massiva strömavbrott och navigations- och kommunikationssystem som kommer slås ut. Allt på grund av en förhöjd solaktivitet med stora solstormar som följd.
Enligt Lars Eliasson, föreståndare på Institutet för rymdfysik i Kiruna, är den bilden något överdriven.
Förhöjd aktivitet
- Vi är på väg in i en period av förhöjd solaktivitet, men den är faktiskt ganska låg historiskt sett, säger han.
- Solstormar kan dock inträffa även under perioder med relativt låg solaktivitet, fortsätter Eliasson.
Konsekvenserna på jorden av en kraftig solstorm kan bland annat vara satelliter som ändrar bana och strömavbrott.
- I dagens samhälle blir vi mer och mer beroende av teknik, så självklart kan det leda till problem, säger han.
Det kanske första fallet av stor påverkan på samhället på grund av solstormar inträffade 1859 då stora delar av telegrafsystemen i Nordamerika och Europa slogs ut. Sedan dess har ett flertal liknande händelser registrerats.
- 1989 slogs strömmen ut för sex miljoner människor under nio timmar i östra Kanada, säger Peter Wintoft.
Fördel i norr
Peter Wintoft deltar just nu i ett europeiskt forskningsprojekt som ska kartlägga markens konduktivitet runt om i Europa - alltså hur lätt marken leder ström.
Projektet, kallat Euriscgic, har visat att konduktionen i norra Sverige och längs kusterna är högre än i mellan- och Sydsverige. Påverkan på samhället vid en eventuell solstorm blir alltså något lindrigare här.
- Generellt kan man säga att påverkan handlar nog mer om hur man agerar vid ett utbrott, än själva utbrottet, säger Wintoft.
Som exempel tar han det stora strömavbrottet i Kanada 1989.
- Där var det till viss del människans och elbolagens reaktioner som orsakade strömavbrottet, det är väldigt komplexa händelser och man kan inte säga att det bara berodde på solaktivitet, säger Wintoft.
Beredskap i Norrbotten
Roger Lindmark, kommunikatör på Vattenfall, berättar för NSD att bolaget är medvetna om de eventuella risker solstormar kan medföra. Han menar att det finns viss beredskap i länet.
- Vi följer med i forskningen på det här området och anpassar oss efter det. Men man vet inte så mycket om exakt vad det kan innebära, säger han.