Vi har haft några riktigt varma dagar i länet och frågan är om Enok Sarri hade kunnat förutspå den här hettan, på sin tid. Den legendariske turistguiden, väderobservatören och spåmannen växte upp i Nikkaluokta och upplevde förmodligen aldrig, mätningarna i byn startade inte förrän 1950, en sådan värme.
I söndags hade Nikkaluokta 29,9 grader och det är nytt värmerekord för byn. Det tidigare rekordet var 28,5 grader, noterat vid fyra olika tillfällen.
Nikkaluokta är mer känt för sin kyla och har bland annat köldrekordet för augusti månad i Sverige. Det är på 8,5 minusgrader från den 31 augusti 1959.
Men byn har ett annat svenskt rekord som känns svårslaget.
– Det gäller temperatursvängningar under en timme. Där det steg från 31 minus till 9 minus på en timme. Det är den största temperaturstigningen vi har. Det var den 23 januari 2003, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.
Går det att förklara hur det kan gå så snabbt?
– Det kan till exempel vara när en front passerar. Det är kall luft och så kommer det ett lågtryck med varm luft. Då kan det stiga jättemycket på väldigt kort tid. Det kan också vara det omvända. Oftast är det en frontpassage som gör det.
Det är lättare att det blir snabba väderomslag i inlandet nära eller i fjällvärlden.
– Det var fallet med Nikkaluokta, att du har smala dalgångar där kall luft rinner ner. Kall luft är tyngre än varm luft och då rinner det ner i dalgångarna och då blir det kallare.