Kockprofilen inspirerade

Till våren går den första kullen i en ny utbildning med elever som ska höja standarden i turistföretagen i Norrbotten.Häromdagen fick de inspiration av stjärnkocken Gert Klötzke.

KIRUNA2010-03-04 06:00
Turisterna ställer allt högre krav på mat, dryck och värdskap.
Gert Klötzke har varit ledare för det svenska kocklandslaget och är aktuell som medförfattare till en kokbok tillsammans med tv-kocken Nicklas Wahlström.
Han är dessutom gästprofessor vid Restauranghögskolan som är en del av Umeå universitet - som i sin tur anordnar kursen i gastronomi, turism och hospitality management.
Sedan två år är det möjligt för elever i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala att läsa kursen på distans.
Grund att stå på
I tisdags fick eleverna i Kiruna och Gällivare träffa den gastronomiska profilen. Övriga studieorter var uppkopplade via videolänk vid inspirationsföreläsningen.
Gert Klötzke underströk vikten av att utbilda sig inom gastronomi för att kunna göra ett bra jobb i restaurangköket.
Det är annars lätt att låta sig förledas att man kan pröva sig fram på egen hand bland råvaror och kryddor och kokböcker. Erfarenheten vid spisen är visserligen viktig, men det är de teoretiska baskunskaperna också.
- Man kan inte bli en riktigt duktig kock om man inte har läst matlagningen och den vanliga vägen är att gå via någon av retauranghögskolorna. Man behöver ha en gedigen grund att stå på, säger han.
Eftersatta kunskaper
Det nya med den här utbildningen är att man kombinerar matlagning med turism. Det är enligt Gert Klötzke ett område där de gastronomiska kunskaperna är eftersatta.
Till våren går den första kullen i området för Lapplands kommunalförbund ut och det återstår att se hur eftertraktade eleverna kommer att vara inom turistbranschen.
- Vi hoppas naturligtvis att branschen ska ha ett stort intresse av eleverna. Det är deras önskemål att höja kvalitén inom området och då måste man ju ha kvalificerad personal, säger Monica Lundqvist Renström, utvecklingsledare i Lapplands kommunalförbund i Jokkmokk.
Det finns tre profilinriktningar i programmet: gastronomi, matsal- och sommelier samt hotell management. Ny intagning till programmet sker till hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om