Knökfullt på sjukvårdsdebatt

Stadshushallen var i det närmaste fullsatt till sista plats.Omkring 400 personer hade bänkat sig när landstingets utredare, Caj Skoglund, kom till Kiruna för att diskutera närsjukvårdsutredningen.- Det är fantastiskt att vara i Kiruna där det är ett sådant engagemang, säger han.

Landstingets utredare Caj Skoglund försvrade närsjukvårdsutredningen.

Landstingets utredare Caj Skoglund försvrade närsjukvårdsutredningen.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-02-16 21:23

Aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande hade gått ut hårt med annonser i länstidningarna och affischer på stan för att mobilisera Kirunaborna inför mötet.

Uppslutningen blev minst sagt mycket bra. Partierna i landstinget var också på plats med sina gruppledare och landstingsrådet Kent Ögren (S) tog på sig rollen som mötesledare.

Caj Skoglund inledde med att understryka att hans utredning inte berör den kirurgiska verksamheten vid Kiruna sjukhus. Trots allt var det just det som de mesta av diskussionerna kom att handla om.

"Besluten är fattade"
Det var flera bekanta sjukvårdsdebattörer som tog till orda. Birgitta Stålnacke var först upp till talarstolen och var inte nådig i sin kritik av arbetsgången.

- Man ger en falsk bild av att människor faktiskt kan vara med och påverka, men besluten är fattade för länge sedan. Det här är en ny version av den gamla utredningen Utmaningen som föreslog två sjukhus i länet. Man har bara använt tio år för psykologisk tillvänjning.

Caj Skoglund anser att omstruktureringen tvärtom är ett sätt att kunna behålla alla fem sjukhus, men med ett ändrat innehåll.

Sjukvårdspartisten Björn Lundqvist efterlyste andra alternativ i utredningen.

- Nu finns det bara en sak att ta ställning till och det är närsjukhusen. Man borde presentera ett alternativt scenario.

Styrelsen får bestämma
Caj Skoglund svarade:

- Jag är beredd att utreda hur många alternativ som helst, men då måste dina politikerkollegor i landstingsstyrelsen bestämma vad som ska utredas.

Apropå ett inlägg om de långa avstånden i norr gjorde Caj Skoglund ett något oväntat utspel om sjukhusstrukturen i Norrbotten.

- Det är klart att det var ett misstag när de en gång i tiden bestämde att lägga det stora sjukhuset i Gällivare. På samma sätt kommer vi kanske om 20 år att fråga oss varför vi inte byggde Sunderby sjukhus vid universitetet.

Blir populär i Kiruna
Centerpartisten Gunnar Selberg var på plats som privatperson och gjorde ett inspel om landstingets satsaningar på näringslivsutveckling och kultur.

- Kent Ögren, du skulle kunna bli Kirunas populäraste person om ni bestämde att satsa de 150 miljonerna på att ge en rättvis sjukvård till hela länet i stället.

Landstingsrådet tyckte inte att ämnet låg inom ramarna för kvällens dialogmöte, men svarade utförligt.

- De insatserna genererade 900 miljoner i externa medel som hade gått Norrbotten förbi i annat fall. Men det här handlar inte om att göra sig populär, det är vad du håller på med.

Caj Skoglund tog till orda efter ännu ett inlägg om kirurgin vid Kiruna sjukhus.

- Jag förstår att ni ser kirurgin som viktig, men för mig är det ännu viktigare att vi kan ta hand om en allt åldrande befolkning på ett bra sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om