Knivman tog sig in på intensiven

En knivbeväpnad och maskerad man tog sig mitt i natten in i intensivvårdsavdelningen i Kiruna sjukhus. Han hotade personalen och krävde att få narkotiska preparat. Personalen kunde inte slå larm eftersom det sedan två år saknas överfallslarm.

Ann-Marie Lans, enhetschef.

Ann-Marie Lans, enhetschef.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-04-22 06:00
Det var natten mot måndagen som en påverkad man dök upp på akutmottagningen. Han dolde ansiktet med en huva och en schal, drog fram en stor förskärare som han stack in genom mottagningssköterskans lucka, viftade med den och krävde att få komma in.
Mannen tog sig också in och vidare till den intilliggande intensivvårdsavdelningen. Han viftade med kniven och krävde att få bensodiazepiner. I den gruppen ingår läkemedel som Valium, Sobril, Xanax, Xanor, Mogadon och Rohypnol.
De dämpar oro och används som behandling vid ångest och paniktillstånd samt fobier.
Dragna pistoler
Personalen tog skydd och i brist på överfallslarm ringdes SOS Alarm som i sin tur larmade polisen. Ambulansen larmades också som förstärkning.
När polisen kom till sjukhuset hade den knivbeväpnade mannen försvunnit.
- Polispatrullen gick med dragna pistoler in bland patienterna i sjuksalarna och sökte mannen, men utan resultat, berättar en anonym sjukhuskälla för NSD.
Sjukvårdspersonalen var skakad, men ingen människa hade kommit till skada. Det konstaterades också att mannen inte funnit de läkemedel han sökte.
Mår dåligt
- Jag har jobbat länge på sjukhuset och aldrig upplevt något liknande. Det var fruktansvärt för personalen som nu mår psykiskt dåligt, säger en arbetskamrat till de som arbetade under det nattliga besöket.
Enhetschefen Ann-Marie Lans bekräftar händelsen och att avdelningen saknar överfallslarm.
- Det har funnits ett överfalls larm, men inte nu sedan vi flyttade in hösten 2007. Nu har vi bara ett internt larm inom avdelningen och det går inte till polisen. Nu måste vi titta över larmsystemet, säger hon.
Den knivbeväpnade mannen kunde också ta sig vidare från akuten och in i intensivvårdsavdelningen. Personalen berättar att det inte finns någon säkerhetsdörr till intensiven: "Det är bara att knalla in."
- Nej, dörren till intensiven är inte låst, bekräftar Ann-Marie Lans.
På fri fot
Den maskerade mannen med förskäraren är fortfarande på fri fot. Händelsen kommer att anmälas till Arbetsmiljöverket och landstinget kommer att se över säkerheten.
Helst vill sjukhuset hålla tyst om det nattliga besöket.
- Hamnar detta i tidningen kommer alla galningar hit, säger Ann-Marie Lans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om