Redan på 70-talet hotades klubben av nedläggning på grund av för få medlemmar, men det vände och klubben växte igen. Som mest har klubben haft 35-40 spelare och två lag. Nu har föreningen 13 seniorspelare som spelar i Allsvenskan, den näst högsta serien. Och nu står klubben inför samma hot av nedläggning ännu en gång.
– Ekonomin håller på att hinna ifatt oss helt enkelt, säger Larry Lindmark, BK Ripan.
BK Ripan och Kiruna AIF bowlingsektion hyr banor för träning i bowlinghallen som drivs i privat ägo. Att hyra åtta banor för en timmas träning kostar föreningen 1400 kronor. Föreningarna har tagit fram siffror och jämfört kostnaden med idrotter som ishockey, innebandy, fotboll och badminton. De sporterna utövas i anläggningar som kommunen driver och en timmes träning för seniorer kostar mellan 175-250 kronor. Samtidigt är driftskostnaden för bowlinghallen billigare än för kommunens hallar.
– Vi visste att det var ganska orättvist, men inte hur orättvist det var förrän vi började gräva fram siffror, säger Niklas Rova Dynesius, ordförande i BK Ripan.
BK Ripan och Kiruna AIF har idag två pass i veckan på en timma, fler träningspass har de inte råd med.
– Det är helt omöjligt, idag ligger vi på gränsen. Vi har svårt att få medlemmar för att det är en så dyr sport, och vi tappar medlemmar också, säger Larry Lindmark.
Det här året drog kommunen in ett lokalbidrag på 15 000 kronor som alla klubbar har kunnat söka tidigare, något som BK Ripan har överklagat. Endast föreningar med ungdoms- eller handikappverksamhet eller pensionärer kan få bidraget.
Nu har BK Ripan och Kiruna AIF bowlingsektion gjort en skrivelse till kommunen. De vill ha en subventionering för att komma i nivå med utgifterna som övriga föreningar i Kiruna har.
– Vi vill få till något liknande som till exempel i Kalix som också har en privat bowlinghall. Där har kommunen bestämt att det ska kosta ungefär lika mycket oavsett idrott som du tränar. Där betalar de 50 kronor för en bana i en timme, det är en tredjedel av det vi betalar, kommunen går in med resten, säger Niklas Rova Dynesius.
Stefan Sydberg (M) andre vice kommunstyrelseordförande, känner till skrivelsen.
– Den kommer att hanteras av antingen kultur- och utbildningsnämnden eller kommunstyrelsen. Jag kan inte svara på det i dagsläget, kultur- och utbildningsnämnden har hand om aktivitetsersättning och lokalbidrag, kommunstyrelsen har hand om verksamheten i sporthallen, och det här är lite både och, säger han.