Klimattoppmötet igång – hållbar turism på agendan

Under måndagen vandrade mötet igång – från Nikkaluokta upp till Kebnekaise fjällstation.
"Det är inget enkelt pussel", säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för STF, om fjällturismen och hållbarhet.

Turism och hållbarhet, med mycket fokus på transporter, utsläpp och självrannsakan. Så kan man sammanfatta klimattoppmötet som hålls vid foten av Sveriges högsta berg.

Turism och hållbarhet, med mycket fokus på transporter, utsläpp och självrannsakan. Så kan man sammanfatta klimattoppmötet som hålls vid foten av Sveriges högsta berg.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-09-11 20:00

Utmaningen som Maria Ros Hjelm talade om längs vägen upp till fjällstationen, handlar om att få turismen att öka, samtidigt som den ska vara hållbar. 

– Genom att föra dialog med de vi faktiskt delar fjällen med, tror jag att vi kan komma långt, säger hon. 

Frågan har satts på sin spets den här sommaren med ändrade avtal i Jämtlandsfjällen, och avloppskris vid Kebnekaise fjällstation. 

– Turismen är jätteviktig men naturen måste skyddas. Fjällturisterna kanske behöver kanaliseras för att skydda känsliga områden. Det kanske borde byggas bättre leder med dass, säger Matti Blind Berg för Svenska samernas riksförbund.

Det är Svenska turistföreningen (STF) som arrangerar mötet, som pågår till torsdag. Ett femtiotal deltagare från bland andra Naturvårdsverket, Vy tåg, Scouterna, Sametinget och länsstyrelser har slutit upp för att diskutera transporter, turism, klimat och hållbarhet.

– Det första vi gör är att forma vad vi ska göra. Och sedan ger det ringar på vattnet. Det arbetet som görs nu har inte gjorts på samma sätt tidigare, även om naturen alltid varit viktig för oss, berättar Dag Johansson, generalsekreterare för Svenska kanotförbundet.

Under måndagens vandring upp till fjällstationen diskuterades resande, ledarskap inom friluftslivet med fokus på hur de ska skynda på klimatomställningen, och hållbar mat.

– Vi som ska avveckla två restauranger i Jämtland måste nu hitta nya vägar som är lockande, och mer transportvänliga, berättar Britt-Marie Ahrnell, som sitter i STFs styrelse.

Vi möter också turisten Martin Rosenqvist som gått från Abisko till Nikkaluokta.

– Att bli utflugen till Kungsleden, det är inte hållbar turism. Och behövs det serveras trerätters middagar på en fjällstation? Samtidigt förstår jag att pengarna ska in. Det skulle vara intressant att höra hur det resoneras kring det på det där mötet.

Vi går tillbaka till STFs generalsekreterare med den frågan.

– Kebnekaise är ju trots allt Sveriges högsta berg och det är en samlingsplats för många. Så en viss servicenivå tror jag vi måste erbjuda, så att vi inte exkluderar så många att besöka platsen. Men självklart måste vi hela tiden fundera på hur långt det kan gå.

Under tisdagen ska mötet anta en resolution som går under namnet Kebnekaiseprotokollet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!