Först ut på byggfronten är NCC:s bygge i Tuollavaara. Det blir två lägenheter byggda efter principen av passivhus men anpassade efter klimatet i Kiruna. Under två år ska husets energibesparingar sedan utvärderas tillsammans med Luleå tekniska universitet och visar det sig vara en vinst kommer det satsas storskaligt på den typen av byggnation i Kirunas nya centrum.
– Man måste hitta en balans mellan kostnad och energibesparing, säger NCC:s affärschef Peter Johansson.
Solpanelerna har placerats på husfasaden istället för på taket - för att dessa inte ska täckas av snö utan istället kunna reflektera solljuset i snön. Det kommer att finnas en display i hallen där man kan följa sin energiförbrukning. Duschens vatten kommer att renas med ett speciellt filtersystem och återanvändas.
– Det är fascinerande att man kommer att kunna duscha i samma vatten om och om igen, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).
Tekniska Verken står för infrastrukturen som bygger på Kirunas nya klimatsmarta energisystem.
– Man måste våga tänja på gränserna. Hur mycket energi som förbrukas handlar mycket om det mänskliga beteendet, menar Tekniska Verkens vd Jan Fjordell.
Huset kommer att kosta 7,5 miljoner att bygga men runt 40 procent av pengarna står för inventeringskostnader. Nästa hus kommer inte att kosta så mycket utan hamna på 20 procent mer.