I åratal har det stått tomt och på senare tid, efter flytten från ursprungsplatsen i den "gamla" delen av Kiruna, har huset helrenoverats. Med tidsautentiska tekniker och material har kulturbyggnadssnickaren David Sandberg och andra renoverat Hjalmar Lundbohms hem till en modern kopia av det mer än 100-åriga huset.
– Det har handlat om att behålla och återskapa den gamla stilen samtidigt som vi ibland har fått hitta moderna lösningar kombinerat med ursprungsmaterialet, säger han.
Samtidigt som glasdörrarna monteras till det som ska vara ett "Hjalmar-rum" i huset, med gruvchefens tillhörigheter pågår planering och i ordningsställande av ett café i närliggande rum. Företagarna bakom Spis är de som ska hålla i caféet. Delägaren Sofie Törmä ser fram emot öppnandet.
– Vi hoppas att vi kan öppna till första advent. Det vore fint att kunna ordna en julmarknad samtidigt, säger Sofie Törmä.
– Tanken är att huset ska vara tillgängligt. Med en hemkänsla med hembakt fika, smörgåsar, våfflor och öppet i princip alla dagar i veckan. Vi vill skapa en hemma-hos-känsla som hos mormor och farmor, när man var liten.
För Sofie Törmä ger husets karaktär en speciell dimension.
– Jag har respekt för huset på något sätt. Jag vill verkligen förmedla känslan till Kirunaborna, samma känsla som vi känner. Det är ett speciellt hus. Det sitter i väggarna, verkligen.
Efter att gården varit stängd för allmänheten under en längre tid så finns det numer en "mystik" kring huset.
– Det har liksom varit en känsla av ett det är hemligt. Man har inte vetat riktigt så mycket om det här huset. Det har stått där men nu kan vi alltså vara en del i att fler få ta del av det, säger Sofie Törmä.
Om ett år, vad ser du framför dig rörande verksamheten i huset?
– Då har den utvecklats ännu mer. Vi har fullsatt varje dag och kanske att vi har något för barn utomhus, en pedagogisk lekpark som är tidstypisk. Att folk verkligen vill komma hit och anordna skördefester, julmarknader och att det flyter på av sig själv. Att det blir något som är väldigt levande.
Ulrika Huhtaniska, projektledare för samarbetspartnern, LKAB, berättar om det stora intresset och nyfikenheten hos Kirunaborna.
– Det råder en stor nyfikenhet och många vill ta del av det. Det kan vi snart erbjuda. Eftersom Kiruna är en så pass ny stad så är det här en av de historiska bitar som finns kvar.