Beskedet ger alltså Talga ensamrätt att bryta grafitfyndigheten som heter Nunasvaara Södra K nr 1 utanför Vittangi. Bolaget har sedan tidigare ansökt om miljötillstånd och fick klartecken från Mark- och miljödomstolen 5 april 2023. Beslutet överklagades hela vägen till Högsta domstolen och tillståndet har inte vunnit laga kraft ännu. Kiruna kommun vill inte heller ge bolaget detaljplanen som ska möjliggöra etableringen och frågan har gått till regeringen där beslut inte kommit om planföreläggande. Ett sådant beslut skulle tvinga fram en detaljplaneläggning av gruvområdet.
Myndigheten Bergsstaten själva skriver att en bearbetning av koncessionen innebär en god hushållning av resurser, vilket är ett kriterium när koncession ska ges i enlighet med minerallagen.
– Det här är en grafitfyndighet av hög kvalitet och sökandens tester har visat att den kan bearbetas till material för produktion av litiumjonbatterier. Området bedöms innehålla en stor mineraltillgång. Koncessionen innebär en god hushållning med resurser genom att den möjliggör utvinning av en fyndighet av riksintresse, säger bergmästare Helena Kjellson, på Bergsstatens hemsida.
Närheten till ett Natura 2000-område har tidigare varit ett hinder för koncessionen, men i och med en lagändring i juli 2024 så kan koncession beviljas före frågan om Natura 2000 har prövats. Det beror bland annat på att bedömningen av påverkan av Natura 2000 är komplex och regeringen ville se att den frågan ska kunna prövas i ett senare skede.
Talga välkomnar beskedet och koncernchef Martin Phillips uttalar sig i ett pressmeddelande.
– Ytterligare en myndighet bekräftar nu validiteten och vikten av detta projekt, för övrigt i en tid där behovet av egen försörjning av grafit inom EU blir alltmer påtagligt, säger Talgas koncernchef Martin Phillips i pressmeddelandet.
Tillståndet, som delges av myndigheten Bergsstaten, utfärdas till projekt som sannolikt kan bevisa att en fyndighet både existerar och kan tillgodogöras ekonomiskt, samtidigt som detta inte får vara ”olämpligt i förhållande till andra allmänna intressen som till exempel skyddad natur, kommunikationsleder eller rennäring”.
Samma dag beslutades även i två ytterligare ärenden gällande två gruvor i Västerbottens län. I de fallen fick Vilhelmina Mineral AB ett nej och ett ja när Bergsstaten gav klartecken till brytning Levi men inte i Stekenjokk.
Samtliga beslut kan överklagas till regeringen.