Ta med ert skräp och använda toapapper ner från vandringsleden till och från Kebnekaises sydtopp. Det var uppmaningen från länsstyrelsens naturförvaltningschef Erik Graneroth i ett inslag i P4 Norrbotten.
– Om man behöver uträtta sina behov i terrängen så blir det ju en olägenhet och upplevs som väldigt otrevligt, sa Graneroth i inslaget.
Graneroth sade även att länsstyrelsen får in en del klagomål på att det finns avföring och toapapper längs leden. Lösningen kan vara att placera ut en eller flera toaletter längs den 9 km långa vandringsleden som hade mer än 14 000 besökare förra året.
Marit Sarri är platschef på Kebnekaise fjällstation som ansvarar för säkerhetsstugorna längs vandringsleden. Fjällstationen underhåller även, på eget initiativ, leden och det menar Sarri gör att det inte blir några klagomål om nedskräpning.
– Vi går efter leden och plockar skräpet vi ser. Visst är det toalettpapper vi plockar, och med det är det inget som syns från leden. Det är inget man upplever på det sättet att det är en nedskräpad led. Tvärtom. Det är om man lämnar leden och ska gå på toa. Går man bakom de största stenarna för att uträtta sina behov är det säkert någon som hunnit före mig, säger Sarri.
Sarri önskar också att använt toapapper inte blir kvar på leden.
– Jag önskar att man kunde ta med sig sitt papper hem i en hundbajspåse eller tända eld på papperet så att det försvann.
Finns det en risk att toaletter längs leden kan förstöra naturupplevelsen?
– Det är en balansgång i det här. Hur tillrättalagt vill vi ha det? Det är klart att man kan känna att nu försvinner en liten del av den orörda natur vi vistas i. Men samtidigt är det också en led som det är ett väldigt tryck på och som vi måste skydda och värna på något sätt. Att inte lämna avtryck och spår på det viset. Det här är en insats vi måste diskutera, tycker jag.
Det kan vara svårt att placera ut, städa och tömma toaletter på leden och man vet inte hur klimatet påverkar.
– Problematiken med fasta toaletter är kanske att de kommer när man kanske inte behöver dem. Det är inte säkert att vi kommer undan problematiken med toaletter längs leden. Det kan vara så att toan ligger två km bort och i ett krisläge är det långt bort. ”Jag kanske inte hinner dit, jag måste göra mina behov nu”, tänker folk.