Kirunasonen som är näringslivets toppekonom

Näringslivets chefsekonom är starkt kritisk till svenska systemet för arbetskraftsinvandring. Han vill se stora reformer för att klara industriomställningarna i norr. Bland annat genom ett snabbspår för invandrad arbetskraft. "Ingen svår nöt att knäcka att ge förtur till dem som kommer för att jobba", säger Sven-Olov Daunfeldt.

Sven-Olov Daunfeldt anser att regeringen bör satsa på stora reformer för att möta kraven som ställs i samband med nyindustrialisering.

Sven-Olov Daunfeldt anser att regeringen bör satsa på stora reformer för att möta kraven som ställs i samband med nyindustrialisering.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-05-06 11:00

Uppväxt i Kiruna har han en stark känsla för gruvorten som han lämnade för studier i början 1990-talet. Sven-Olov Daunfeldt blir tagen när han ser de dramatiska förändringarna. Det rivs och det byggs. 

– Det är känslosamt när man åker in i det gamla centrum och ser att allt försvinner. Man har vuxit upp här och har en relation till staden. Men det är ju nödvändigt, säger Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt näringsliv.

Nyindustrialiseringen i norr ser han positivt på.

– Det är väldigt positivt. Det är klimat-, exportfokus och klimatnytta. Det känns som en revival av hela Norrland. Men samtidigt skapar det stora samhällsutmaningar som vi måste våga prata om.

En stor utmaning är bostadsbristen.

– Det är inte bara i Malmfälten som bristen finns där kommuner missar skatteintäkter. Jag följer Kiruna och har läst om att skolor har tvingats stänga på grund av personalbrist. Det är allvarligt när samhället drabbas på ett sådant sätt. 

Sven-Olov Daunfeldt ser behovet av att gynna bostadsbyggandet, skapa en större vilja att bygga bostäder på orten men har farhågor kring det som pekats ut som nyindustrialiseringens akilleshäl, nämligen elförsörjningen.

– Vi behöver en långsiktig politik som säkrar en stabil elförsörjning. Klimatomställningen kräver enorma investeringar. All energi som produceras här i norr kommer att tas av de här projekten. Vad kommer då att finnas för resten av Sverige och industrierna där? Man har gått från att inte bara satsa på förnybart utan på fossilfritt och man har öppnat för kärnkraft. Det är det som krävs. Vi behöver alla typer av kraftslag. 

Enligt Daunfeldt är tillståndsprövningsprocesserna ett hinder idag.

– Det tar åtta till tio år att få miljötillstånd i Sverige och fyra till fem år i Finland. Då etablerar man sig i Finland. Vi måste harmoniera våra regelverk med våra viktigaste konkurrentländer. 

Kan man ha en stark och hållbar miljöprövning och samtidigt kortare tillståndsprocesser?

– Om våra konkurrentländer kan, så kan vi. Vi måste satsa resurser men också säkerställa investeringar som är bra för Sverige. 

Svenskt näringsliv driver frågan om att en produktivitetskommission tillsätts. 

– Vi har lägst tillväxt per capita i hela EU i år så vi måste vässa vår konkurrenskraft. Men inte bara investeringar i realkapital utan också investeringar i människor. Kompetensförsörjningen är ett problem för nästan alla företag i Sverige, från den stora kemiindustrin, gruvindustrin till restauranger. Regeringen måste börja genomföra reformer som förbättrar företagens möjligheter att attrahera både kapital och människor. 

– Företag som vill anställa människor från andra länder har problem. Det är tre faktorer som är drivande. Man upplever att skatterna är för höga i Sverige. Det är bostadsfrågan och för det tredje så är det handläggningstiden hos Migrationsverket. 

Handläggningen skulle behöva effektiviseras menar Sven-Olov Daunfeldt.

– Det behövs ett snabbspår. Kommer man hit och arbetar så får man gå före i kön. Man smetar ihop arbetskraftsinvandring och flyktinginvandring. Arbetskraftsinvandring är väldigt viktig för många branscher och vi behöver snarare en strategi för att locka fler talanger till Sverige. 

Sven-Olov Daunfeldt

Sven-Olov Daunfeldt är professor i nationalekonomi. Han har varit Svenskt näringslivs chefsekonom sedan april 2022 och kommer närmast från en tjänst som forskningschef vid Handelns Forskningsinstitut. 

Född och uppvuxen i Kiruna. Flyttade till Umeå för studier i början av 1990-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!