Rapporten, som är en sammanställning av den granskning som den externa revisionsbyrån Ernst och Young har gjort på uppdrag av Kiruna kommun, visar på en rad brister i hur skattepengar hanteras i kommunen. Varor har hämtats ut personligen och personal har köpt in lyxmat som löjrom och älgkött för tusentals kronor vid flera tillfällen.
Kommunen bryter dessutom mot sina egna regler, då anställda gång efter annan köper in varor från butiker utan att det finns ett så kallat ramavtal upphandlat.
Det system som kommunen har haft för att godkänna fakturor kräver endast godkännande från en person. Därmed har den verksamhetsledare eller chef som har gjort inköpen kunnat godkänna sina egna inköp utan insyn från annat håll. Revisorerna konstaterar de därmed har varit fritt fram för vissa anställda att göra inköp som bryter mot kommunens egna regelverk.
Det var i början av året som Norrbottens Media kunde avslöja att en högre chef inom en kommunal förvaltning hade polisanmälts för urkundsförfalskning. Polisanmälan hade gjorts av en av hennes underställda chefer, som hade upptäckt sitt namn på en beställning av exklusiva matvaror. Var maten sedan tog vägen kunde ingen svara på. Avslöjandet följdes snart av flera, bland annat visade det sig att samma chef ska ha beställt exklusiva designmöbler som sedan försvann. Det var efter våra avslöjanden och ytterligare polisanmälningar som kommunchef Peter Niemi tog beslut om att en extern revision skulle genomföras vid två olika avdelningar inom samma förvaltning.
Totalt har över 3 850 transaktioner granskats inom kommunens budget för drift. Revisionsbyrån skriver i rapporten att "vi har hittat brister inom samtliga områden" och det påpekas särskilt att kommunen inte följer Skatteverkets krav när det gäller redovisning av antalet deltagare i olika arrangemang där det bland annat beställs mat, fika och liknande.
Revisorerna slår fast att anställda har gjort flera inköp som är både "verklighetsfrämmande" och "överdådiga" inom en kommun. Förutom matvaror har det även köpts in digitalkamera, högtalare och kläder. Revisorerna lyfter också fram andra exempel på verklighetsfrämmande inköp/investeringar, såsom avgift för medlemskap i en sångklubb och en hotellövernattning över en helg.
Flera polisanmälningar följde på den första om urkundsförfalskning. Kommunen gjorde en egen anmälan gällande trolöshet mot huvudman och/eller bedrägeri. Polisutredningen pågår fortfarande och enligt uppgift ska polis genomföra förhör med kommunanställda nästa vecka.