Vägarna i Lappland har tidigare uppmärksammats ur kritisk synvinkel. Då har fokus främst legat på landsvägar i länet. Men vid en snabb orientering i Kiruna kommun och då särskilt stadskärnan kan konstateras att flertalet gropar, i vissa fall omkring fem centimeter djupa, finns mitt på gatan inne i centrum.
- Det är ett bristfälligt underhåll. Det finns bara småsummor till reparation av potthål, säger Lars Törnman, ordförande för Tekniska verken i Kiruna.
Kiruna kommun har inte bland de allra sämsta ekonomiska förutsättningarna i landet. Men det är långt ifrån den mest välmående kommunen.
Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) medger att det kommunala vägnätet är dåligt underhållet och säger att kommunen behöver prioritera lagbundna områden först.
- Vi har haft väldigt lite pengar till underhåll av gator de senaste åren och vi är fullt medvetna om deras skick. Nu har vi ökat anslaget men det behövs mer. Sedan så är det ju så att områden som till exempel omsorgen måste gå före och exempel på en satsning är nytt äldreboende, säger hon.
Helförsäkring kan rädda
Har du en ordentlig helförsäkring på din bil bör försäkringsbolaget i fråga ersätta skadan. Undantag kan finnas då skadan i marken är markerad med varningsskyltar.
Skador ersätts alltså trots att felet ligger på kommunens underhåll och helförsäkringen gäller i de allra flesta fall oavsett om du får en vagnskada eller kör sönder mer vitala delar av bilen.
- Jag ser inga hinder att det ersätts. Försäkringsbolaget kan i sin tur alltid göra en regress mot kommunen om krav på ersättning, berättar Johan Eriksson, pressansvarig hos Trygg-Hansa.
I sammanhanget hör alltid att ägaren till bilen betalar en självrisk trots att kommunens vägar är undermåligt underhållna.
Går en frontspoiler sönder på grund av att bilen tar i asfalten hamnar ärendet som en karosskada och beroende på biltyp kan självrisken, alltså det belopp du själv måste betala för åtgärd av skadan, vara mycket hög.
Processa mot kommunen
Cirka 6 000 kronor är inget ovanligt men betydligt högre exempel på självrisk finns. Ansvaret faller därmed på bilisten.
- I ett sådant fall återstår bara en sak och det är att själv ställa krav och processa mot kommunen för att få tillbaka beloppet för självrisk, säger Johan Eriksson.