Kirunas sångfåglar rosas

De sjunger och spelar musik på äldreboenden runt om i Kiruna. Sångfåglarna Eva Gustafsson och Carina Higberg gör en uppskattad insats.- De är helt fantastiska och får med alla på en gång, säger Mona Emmoth, enhetschef vid Vilan 1.

Eva Gustafsson och Carina Higberg har fått Veckans ros. De åker runt och spelar på boenden i Kiruna. Här på Vilan 1.FOTO: Alexander Linder

Eva Gustafsson och Carina Higberg har fått Veckans ros. De åker runt och spelar på boenden i Kiruna. Här på Vilan 1.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-07-01 06:00
Det är onsdag eftermiddag och de boende i Vilan 1 har samlats
i matsalen. Förväntan ligger i luften. Det är dags för veckans höjdpunkt - sång- och musikstunden med Eva Gustafsson och Carina Higberg.
De drar i gång med musicerandet och snart är det fler förmågor som sjunger och klappar händer i salen. Och det är också meningen.
- Vår idé är att de ska vara aktiva och inte bara lyssna. De hänger med och sjunger och får spela på ett specialbyggt instrument, bygelinstrumentet, säger Eva Gustafsson.
Behöver stimulans
Tillsammans med Carina Higberg har hon åkt runt och sjungit på alla boenden i Kiruna sedan drygt två år tillbaka. Det är ett projekt
i samarbete med Malmfältens folkhögskola, landstinget och kommunen. Projektet pågår året ut, sedan återstår att se om man får ytterligare medel.
Idén till projektet dök upp när Carina Higberg tillfälligt jobbade vid Vilans dagligverksamhet.
- Där tog jag fram gitarren och såg hur mycket gott det gav. De som bor där behöver stimulans, musiken gör att det händer mycket i kroppen, säger Carina Higberg.
Det är något som personalen kan intyga. Mona Emmoth är enhetschef vid Vilan 1.
- Det är oerhört uppskattat av våra kunder. De lever upp till musiken och stampar med fötterna. De ser fram emot varje onsdag och de blir piggare, säger hon.
Jätteglada
Eva Gustafsson är lärare i svenska/SO-ämnen och tjänstledig för tillfället. Carina Higberg har tidigare jobbat som musiklärare under lång tid. Musiken upptar mycket av bådas tid. De åker också runt och sjunger på förskolor och leder olika körer i stan.
Att få Dagens ros av personal och boende i Vilan uppskattar de mycket. Dessutom får de Veckans ros.
- Det är jättekul, vi blev jätteglada! säger Eva Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om