Kirunas rötter tar strid

Avtalet mellan Kiruna kommun och LKAB om gruvstadsparken är klubbat.Men än sista ordet inte är sagt om kulturmiljöerna.Det anser föreningen Kirunas rötter som ska starta ett projekt för att få veta vad Kirunaborna anser i frågan.

Kirunas rötter på fötter. Dan Lundström, Kenneth Johansson, Leif Sammelin och Harald Ericson anser att frågan om kulurmiljöerna som       hotas i stadsomvandlingen måste diskuteras bland Kirunaborna.FOTO: HANS STERNLUND

Kirunas rötter på fötter. Dan Lundström, Kenneth Johansson, Leif Sammelin och Harald Ericson anser att frågan om kulurmiljöerna som hotas i stadsomvandlingen måste diskuteras bland Kirunaborna.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-02-23 06:00

I avtalet för Gruvstadsparken pekas endast sju enskilda byggnader ut som ska flyttas till det framtida Kiruna. Det handlar bland annat om Hjalmar Lundbohmsgården, Kiruna kyrka och ingenjörsvillan.

Dessutom ska upp till tolv så kallade Bläckhorn bevaras och flyttas.

Det är långt ifrån tillräckligt har bland annat länsstyrelsen slagit fast.

Långt från visionen
Det är också långt ifrån den vision som Kirunas rötter presenterade fram för en tid sedan. De tänker sig ett område av samma snitt som gamla Linköping.

- Vi föreställer oss att kulturmiljöerna ska finnas samlad i en levande stadsdel där det bor folk. Det är många fler byggnader som borde finnas med där, till exempel Bolagshotellet, säger Leif Sammelin.

Det viktigaste är emellertid vad Kirunaborna tycker i frågan om kulturmiljöerna.

Nu startar ett projekt som ska ta reda på det.

Fyra månader
Huvudman är Kirunas rötter, men i styrgruppen ingår också personer från Hjalmar Lundbohmsgården ek. förening. Projektet ska pågå undre fyra effektiva månader och länsstyrelsen skjuter till 135 500 kronor.

- Hittills har det civila samhället inte involverats i diskussionerna om kulturmiljöerna. Det är det som vi vill lyfta in i diskussionen, säger Dan Lundström.

Kommunen har visserligen hållit samråd och alla har getts möjlighet att skicka skriftliga inlagor innan den nya detaljplanen har antagits.

Tisdagsträffar igen
Det räcker inte anser Kirunas rötter.

- Inte när det handlar om att skapa ett nytt samhälle. Det här är en unik situation, säger Kenneth Johansson.

Föreningen ska återskapa det gamla begreppet Tisdagsträffar, men utan lättsam underhållning som på 1970-talet. Nu ska Kirunaborna kunna träffas på Hjalmar Lundbohmsgården för att kunna bidra med sina tankar.

"Idéer och åsikter"
- Det finns garanterat idéer och åsikter som bara inte har fått komma fram, säger Dan Lundström.

Kanske finns det privatpersoner och företag som vill köpa rivningshotade byggnader av LKAB och själva ombesörja flytten till det nya Kiruna.

Tanken är att både Kiruna kommun och LKAB ska bjudas in till Tisdagsträffarna.

Diskutera värdet
- Vi måste börja diskutera värdet på kulturmiljöerna och vad det betyder för varumärket Kiruna om byggnaderna rivs. Det finns många människor utanför Kiruna som är måna om att Sveriges äldsta och största sammanhängande arbetarbostadsområde bevaras, säger Dan Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om