Kirunas psykiatrimottagning växer

Dubbelt så stora lokaler och mer personal. Psykiatrimottagningen i Kiruna utökas och på onsdagen hölls öppet hus.– Förut har man nedrustat Kiruna sjukhus, men inte nu, säger Inga-Lill Modig, verksamhetschef för Malmfältens psykiatri.

SATSNING. ”Det känns roligt att erbjuda Kirunaborna vård i Kiruna”, säger Inga-Lill Modig, verksamhetschef.

SATSNING. ”Det känns roligt att erbjuda Kirunaborna vård i Kiruna”, säger Inga-Lill Modig, verksamhetschef.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-09-23 18:25

Malmfältens psykiatri gör en satsning och utökar verksamheten på psykiatrimottagningen på Kiruna sjukhus. Tidigare har mottagningen haft två anställda. Nu har man rekryterat och har åtta anställda. Det handlar om sjuksköterskor, arbetsterapeuter, socionomer, öppenvårdsskötare och läkare.

Målet är dock att bli tio anställda, säger Inga-Lill Modig, verksamhetschef för Malmfältens psykiatri.

– För mig som verksamhetschef känns det fantastiskt att vi kommit så här långt och att vi lyckats rekrytera personal. Tidigare har man nedrustat Kiruna sjukhus, men inte nu. Det känns roligt att kunna erbjuda vård till Kirunaborna i Kiruna.

Den psykiatriska verksamheten har tidigare utgått från Gällivare. Detta har inneburit långa resor för patienter boende i Kiruna, men också för personal stationerad i Gällivare som rest fram och tillbaka till mottagningen i Kiruna.

– Mycket behandlingstid har gått förlorad och gått till resor. Nu kommer vi ha en större mottagning och mer personal stationerade här. Vi kommer också att ha läkare på plats två dagar i veckan. Det är nytt för satsningen, säger Inga-Lill Modig.

Befolkningsunderlaget i Kiruna är en bidragande faktor till att man nu utökar verksamheten.

– Kiruna är 44% av Malmfältens psykiatris upptagningsområde, säger Inga-Lill Modig.

Thomas Abrahamsson, chefsöverläkare för Malmfältens psykiatri:

– Det här är en resursförstärkning. Vi har ett större befolkningsunderlag här, mer människor helt enkelt än i Gällivare. Vi hoppas att det här ska leda till en ökad trygghet och att fler ska våga söka sig till psykiatrin.

Arbetet med att utöka verksamheten i Kiruna har pågått sedan i våras och man har kontinuerligt rekryterat personal.

Veronica Wahlström är sjuksköterska med inriktning på KBT, kognitiv beteendeterapi, och tycker att satsningen känns väldigt positiv.

– Det blir tillgängligt på ett annat sätt. Händer det något akut med en patient så kan man nu stuva om lite i schemat och hinna träffa den en liten stund i alla fall, säger hon och fortsätter:

– Men jag hoppas också att det att vi finns närmare kan göra att fler söker vård. Det är så skamfullt med psykisk sjukdom idag, men det är egentligen som vilken sjukdom som helst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om