Kirunas nya toppchef om utmaningarna

För tre månader sen tillträdde hon sin nya tjänst: "Det är mycket att lösa problem", säger Ansi Åkerlind, ny enhetschef över arbetsmarknad och integration.

Maija Melchakdva, Ansi Åkerlind och Irene Nouri tar emot skyddsökande från Ukraina på hotell Ferrum.

Maija Melchakdva, Ansi Åkerlind och Irene Nouri tar emot skyddsökande från Ukraina på hotell Ferrum.

Foto: Sara Björne

kiruna2022-10-05 11:00

Som Kiruna kommuns nya enhetschef över arbetsmarknad och integration har Ansi Åkerlind fullspäckade dagar. En del i arbetet är att stötta och hjälpa personer som står utanför arbetsmarknaden att komma ut i arbete eller studier. Det andra är att bosätta personer som kommit till Sverige från andra länder. Åkerlind beskriver de här tre månader som väldigt intensiva men framför allt roliga.

– Jag gillar ju när det händer saker och jag gillar ju att ha en mix av arbetsuppgifter. 

Under arbetsmarknad- och intergrationsenheten ingår Fritidsbanken, återvinningsbutiken Bumerangen och bosättning och stöd till personer som anvisas av Migrationsverket. Däribland ingår verksamheten på före detta Hotell Ferrum, där kommunen tar emot Ukrainska flyktingar.  

– Det var ju en ny verksamhet som vi startat upp. Vi ska ju få ihop pusslet för dem, få dem att gå vidare, framåt. Målet är ju att få en bostad, att barnen får börja skolan, att de får den vården de behöver och ett arbete. Men kanske undervisning i först hand. 

Till hjälp på hotellet har hon två rysktalande anställda då många av Ukrainarna inte pratar engelska. I dag är det 17 Ukrainska flyktingar som bor på hotellet. Sammanlagt kan kommunen ta emot 96 personer på hotellet.

Ansi Åkerlind är uppvuxen i Kramfors. När hon var 22 år gick flyttlasset till västkusten och Falkenberg, där hon bodde i 31 i år innan flyttlasset gick norrut och till Kiruna. Trots att hon har lång erfarenhet av att jobba med arbetsmarknad och integration, finns det utmaningar i Kiruna som hon inte stött på tidigare.

– Kiruna är en fantastisk kommun på många sätt, men jag kom ju in precis nu när det är stadsomvandling. Så visst, det är rörigt, men jag ser ju att det kommer att bli bra, men det kommer ta några år. Det är ett hårt arbete framöver, för alla verksamheter och även näringslivet. 

Men hon ser också vissa orosmoment i kommunen. Dels tycker hon att de bör jobba mer med psykisk ohälsa, alkohol och droger. 

– Inte för att vi på arbetsmarknadsenheten äger de frågorna, men för att del personer som kommer till oss har de här problemen. Det gör att de inte är anställningsbara. Vi behöver jobba med hur vi ska stötta upp med det, säger Ansi Åkerlind, ny enhetschef över arbetsmarknad och integration i Kiruna kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!