Kirunas nya mötesplats

Café Metropol är Kirunas nya mötesplats. "Det handlar om att skapa integration, så att det inte är något vi och dem, utan bara vi", säger Sanna Poromaa.

Aktiva. Birgitta Kron ­Lindmark, Kicki Timander och Sanna Poromaa.? ?Foto: Hanna Dahlström

Aktiva. Birgitta Kron ­Lindmark, Kicki Timander och Sanna Poromaa.? ?Foto: Hanna Dahlström

Foto: Hanna Dahlström

Kiruna2015-11-08 19:14

KIRUNA

En rad olika organisationer står bakom Café Metropol, däribland kommunen, arbetsförmedlingen, kyrkan, Salamföreningen och Kiruna mot rasism. Tanken är att det ska vara en mötesplats.

– Alla Kirunabor, gamla som nya, ska kunna träffas och komma varandra närmare, säger Sanna Poromaa, från Kiruna mot rasism.

Kicki Timander, också från Kiruna mot rasism.

– Det ligger mycket rasism och lurar när det kommer nya människor till Kiruna. Här blir en möjlighet att träffas, en neutral plats som ligger centralt. Vi har ett rikt föreningsliv i Kiruna, så det blir ett sätt för föreningarna att lära känna varandra mer.

Föreningar och parterna bakom kommer att anordna aktiviteter i lokalerna. Redan nu finns planer på teater- och musikkvällar. Vuxenskolan vill ha svenskaundervisning där och kyrkan har planer på att flytta delar av sin verksamhet för asylsökande till Café Metropol.

Privatpersoner kommer också att kunna anordna arrangemang i lokalen, så länge dessa är öppna för alla och följer Café Metropols värdegrund.

– Att alla är lika mycket värda och att alla har samma rätt. Det handlar om att skapa integration, så att det inte är något vi och dem, utan bara vi, säger Sanna Poromaa.

I september blev det klart med lokalen och man håller nu på att planera indredningen. Den 19e november är den officiella invigningen av Café Metropol. Namnet anspelar på det café som fanns i Kiruna förr.

– Nu har vi en lokal och en massa kreativa människor som är engagerade, så nu kommer det börja hända grejer, säger Kicki Timander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om