Kirunas nya köpcentrum

Om en dryg vecka väntas den nya planen för Kirunas stormarknadsområde antas.Den medger en tredubbling av butiksytorna i området.Till att börja med byggs lokaler för tre nya stora butiker.

Foto:

KIRUNA2008-05-21 06:00
Fastighetsbolaget Telerit har köpt marken och planerar för en större expansion av stormarknadsområdet.
I en första etapp byggs butiksytor på 3 500 kvadratmeter för tre butiker på kvarteret Välten som ligger mellan Malmvägen och OKQ8. I dag är det bara är slyskog och förrådsbyggnader på tomten.
Totalt kommer det att finnas plats för 30 100 kvadratmeter butiksyta i området Krämaren-Välten, jämfört med de 11 500 kvadratmeter (Coop, Elgiganten m.m.) som är utbyggda i dag.
Butikskedjor på gång
Men först måste miljö- och byggnämnden anta den nya detaljplanen, vilket förväntas ske den 29 maj, alltså nästa vecka på torsdag.
- Målet är att börja skriva kontrakt med butikskedjorna så fort planen antas. Och när kontrakten är klara kan vi göra klart med dem som ska göra byggjobben, säger Magnus Bäcktorp vid Telerit.
Det har spekulerats en längre tid i Kiruna om vilka butiker som är på gång. Magnus Bäcktorp påpekar att inget är klart förrän allt är påskrivet.
- Det är alltid en förhandling. Förhoppningsvis ska vi ha kontrakten klara innan sommaren, säger han.
Till sommaren börjar även Kiruna kommun sina arbeten för att förbättra infrastrukturen i området.
Rondell och gångstig
Det blir en ny rondell efter Österleden mellan Coop-rondellen och Malmvägen som ska ge en ny infart till de nya butikerna. Nya cykel- och gångstigar byggs också.
Under samråden och planutställningen har de som berörs av expansionen fått chans att yttra sig. Bland annat är fyra villaägare i det närmaste området oroliga för ökat buller och andra störningar.
Skoterleden som passerar rakt genom stormarknadsområdet nära OKQ8 blir kvar ännu en tid.
Träffar de berörda
- På sikt får vi se vad som blir den bästa lösningen för skoterleden, om den ska gå innanför eller utanför planområdet, säger planarkitekten Sandra Minde.
Hon ska träffa de som berörs och som har lämnat synpunkter, bland annat för att diskutera varför man medger en skoterled i planen. Detta kallas på planspråk för kommunikation.
- De som haft erinran mot planförslaget har chans att ytterligare kommentera planen. Sedan är det upp till miljö- och byggnämnden att ta ställning till ytterligare synpunkter som kommit fram under kommunikationen, säger Sandra Minde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om