På platsen där Ralph Erskines hus tidigare stod ska den första etappen av den nya gruvstadsparken stå klar i augusti. Där Snusdosan och Spottkoppen tornade upp sig finns nu en stor grushög. Den ska fraktas bort och användas vid andra rivningar.
Men det kommer bli en kulle där.
– Man får föreställa sig böljande gröna hedar till att börja med. Det ska se så naturtroget ut som möjligt. Det ska finnas pollinerande insekter, fågelliv och i viss mån gnagare, säger Joel Ahlquist, projektledare för avveckling vid LKAB.
Han tittar in mot grus och betong.
– Det är svårt att tro när man ser det nu. Men det kommer bli väldigt fint. Vi har ju tyvärr inte så mycket växtlighet här från start, eftersom det är ett gammalt stadscentrum. Framöver ska vi förstärka med mer grönska.
De har tagit in förslag från föreningar och jobbar även tillsammans med dem kring vad som ska anläggas.
– Vi kommer ha discgolfbanor och cykelbanor. Det blir snarlikt de tidigare gruvstadsparkerna men kanske en nivå till har vi tänkt oss.
Det rivs fortfarande här, hinner ni till augusti?
– Ja med den första etappen, det går rätt fort när man rivit husen invändigt och är klar med saneringar.
Gränsstängslet flyttas nu lite närmare stan och den nuvarande gruvstadsparken ska stänga nästa år. Fåren som går där varje sommar kommer gå i området nedanför där kyrkan nu står, som då kommer vara en del av parken.
– Fåren kommer komma hit till den nya gruvstadsparken, men nästa år kanske blir ett mellanår när de inte är här. Växtligheten behöver växa till sig i den nya parken så fåren kan trivas.
Stadshusparken och Järnvägsparken hamnar också innanför stängslet, enligt prognosen efter nästa sommar. Lekparken i Järnvägsparken ska ersättas med en större lekpark. Det är inte klart än om hela kommer uppföras i gruvstadsparken, eller om man bygger en del av den i nya centrum.
Kirunabon Cajsa-Stina Björnström med barn är och leker i Järnvägsparken.
– Grönområden är viktigt. Det är ganska tråkigt nu när det rivs där man vuxit upp, men förhoppningsvis blir det fint i slutändan, säger hon.
Vad vill du se i den nya gruvstadsparken?
– Jag vill se allt som är för barn, lekplatser och som nu att det går får där på somrarna. Utegymmet har varit väldigt uppskattat så det hoppas jag flyttas med, säger hon.
Det låter från lastbilar och traktorer inne på rivningsområdet. Dammet yr.
Tanken med gruvstadsparkerna är fortsatt att de ska vara en grön buffert mellan staden och gruvan.
– Det handlar inte bara om att det ska kännas fint och trivsamt. Det handlar också om att minska buller och damning från gruvan. Vi klarar miljökraven idag men vi vill ju vara över lägstanivån, när det gäller buller och damning, säger Joel Ahlquist.
Utegymmet och pumptrackbanan ska med till den nya gruvstadsparken.
Den nya parken kommer stå i ungefär fem år, sedan väntas markrörelserna komma ikapp även den.
Hur känns det att göra något fint och så ska den bara vara i fem år?
– Det är så det är tänkt, parken krymper i ena änden och växer i den andra. Jag hoppas Kirunaborna kan fortsätta ha ett gott tålamod. Jag tror det här kommer blir ett populärt område och jag tror det nya blir väldigt fint, säger Joel Ahlquist.