Kirunas flyttade kulturhus – så ska de brukas

Kulturbyggnaderna ska anpassas efter nutida behov och lämplighet säger LKAB om de flyttade husen. Stadsomvandlingarna har hittills kostar cirka nio miljarder och slutsumman blir nästan den tredubbla.

Linus Niva, chef på stadsomvandlingen vid LKAB, säger att kulturbyggnaderna ska anpassas till nutid.

Linus Niva, chef på stadsomvandlingen vid LKAB, säger att kulturbyggnaderna ska anpassas till nutid.

Foto: Per Myrehed

Kiruna2019-05-24 12:18

LKAB har till dags dato betalat ut ungefär 8,7 miljarder för stadsomvandlingen sett till hela Malmfälten. Ytterligare 17 miljoner är reserverat.

– Vi har idag inte siffror på exakt hur mycket flytten kostar men viktigt att poängtera är att vi frekvent avsätter medel för projekten och kommer så göra fram till dess allt är färdigt, säger Linus Niva, LKAB:s chef för samhällsomvandlingen i Kiruna.

Niva kan inte ge någon summa på vad en husflytt går på, men säger att processen sammanfattningsvis är ganska lång. Och att det kostar mer att flytta ett äldre trähus än att bygga ett nytt.

– Vi får ofta frågan om hur mycket en flytt kostar och där är läget än mer individuellt med stora skillnader. Det är helt enkelt många omständigheter som spelar in.

När samtliga byråkratiska steg är färdiga, från att köpa en fastighet (i de fall bolaget inte redan äger den), till att hitta ett lämpligt nytt område och slutligen få en beviljad detaljplaneförändring börjar förprojekteringen. Då tas ritningar och detaljer fram kring omgivning runt byggnaden eller byggnaderna.

– Därefter söks bygglov och arbetet tar vid med markförberedning och all infrastruktur. När detta börjar bli färdigt är det dags att gå igenom exakt vilka ändringar som får göras på respektive byggnad och sedan upphandlar vi aktör som tar hand om själva flytten, säger Niva.

Vid en flytt grävs grunden fram. Därefter placeras balkar under huset och byggnaden lyfts till en trailer som fraktar iväg det i en hastighet av cirka fem kilometer i timman.

– När huset väl har flyttats ska det ”vila” innan tillträde får ske då trähus rör på sig. Därefter tar rotarbetet vid med tapetsering, målning etcetera och sedan kan vi börja använda huset, säger Niva.

LKAB äger flera byggnader däribland Gula raden, Pekinghuset, Landströmshuset bland annat. De och byggnaderna som redan har flyttats ska anpassas till nutida behov och lämplighet enligt Niva.

– De flesta som idag fungerar som bostäder kommer fortsättningsvis att göra det och de hyresgäster som önskar ”flytta med” ges självklart den möjligheten, säger Niva.

Ingenjörsvillan, som redan har flyttats, ska däremot göras om och användas till övernattning för bolagets gäster som komplement till Bolagshotellet.

– Huset är svårt att hyra ut då lägenheterna inuti var väldigt stora. Användningsområden är alltså något individuellt men i det stora hela kommer de bli ganska oförändrade som läget ser ut idag, säger Niva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om