Drar i nödbroms – pausar projekt för nära 700 miljoner

Projekt för nära 700 miljoner kronor pausas i Kiruna. Ekonomin måste saneras. "För två veckor sedan lånade vi 150 miljoner kronor och i dag har vi 66 miljoner kronor kvar i kassan", säger kommunalrådet Mats Taaveniku, (S), som lyfte frågan till kommunfullmäktige inför beslut.

Investeringsstopp för Kiruna kommun.

Investeringsstopp för Kiruna kommun.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-12-04 15:54

Det sinar eller fullkomligen forsar ur Kiruna kommuns kassa enligt Mats Taaveniku. Vid sitt anförande innan beslutet i kommunfullmäktige på måndagen tog han upp det faktum att mer pengar betalas ut från kommunen än det kommer in. Det är så pass illa att kommunen har tvingats låna även till personalens löner. 

– Vi har infört kontinuerlig kontroll på vår likviditet och det visar sig att det här är ingen engångsföreteelse att vi har likviditetskris. Det har varit till och från under tidigare mandatperiod också. Det största utflödet sker på grund av våra investeringar och de projekt som pågår. Vi måste få ett kassaflöde som är i balans, säger Taaveniku.  

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna kommunstyrelsens förslag. Det innebär att projekt för 679 miljoner nu pausas. Det är många och stora projekt som berörs. Bland annat handlar det om ny förskola och ett nytt LSS-boende som man planerat att uppföra. 

Hur klarar Kiruna pausandet av förskolebygge och nytt LSS-boende utifrån de behov som finns?

– Vi måste se på möjligheterna att flytta ihop verksamheter över kommunen. Kanske samnyttja lokaler för LSS-boende. Finns det möjligheter att sammanföra små grundskoleenheter till en större enhet för att frigöra skollokaler. Vi gör mycket samtidigt för att få bukt med den här ekonomin, säger Mats Taaveniku. 

Men miljardprojektet, badhuset, rullar vidare. 

– Badhuset ska fortgå. Där är bedömningen att det projektet går inte att stoppa upp som det ser ut nu. Där har vi gjort noga avvägningar. Vi måste dra i handbromsen på en gång så vi inte fortsatt är i en likviditetskris. Vi måste vända på kassaflödet.

En löpande risk- och konsekvensutredning ska kontinuerligt följa upp resultaten med verksamheterna. 

– Vid kommunstyrelsen i februari när vi får en redovisning av det här, kan vi se om vissa projekt är bedömda som oerhört kritiska med oerhört höga konsekvenser och risker. Då får vi prioritera vilka vi ska lyfta fram för nya beslut.

Enligt Mats Taaveniku lånade Kiruna kommun pengar för att klara de löpande utgifterna så sent som för två veckor sedan.

– Vi har lånat 150 miljoner kronor då för att klara driftkostnader och lönekostnader. Idag har Kiruna kommun 66 miljoner kvar i kassan. Vi måste akut rädda Kirunas ekonomi, säger Mats Taaveniku.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!