Språkkompetens ska ge högre lön i Kiruna

Att tala meänkieli, samiska eller finska ska ge högre lön för de som jobbar på minoritetsspråkboendet i Kiruna. ”På det här sättet kan vi få personer med språken att söka sig dit och vara kvar”, säger Sanna Inga Poromaa (V).

"Vi visar att kommunen värdesätter språken", säger Sanna Inga Poromaa (V), vice ordförande i socialnämnden.

"Vi visar att kommunen värdesätter språken", säger Sanna Inga Poromaa (V), vice ordförande i socialnämnden.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-11-27 16:06

På Gläntan bor de som vill ha vård och omsorg på meänkieli, samiska eller finska. Men det har varit svårt att få personal som kan språken. Nu hoppas kommunen kunna ändra på det. Kommunstyrelsen beslutade förra veckan att man vill premiera personal med praktisk språkkompetens i något av de tre språken.

– Så här kan vi visa att vi värdesätter språkkunskaperna, säger Sanna Inga Poromaa (V), vice ordförande i socialnämnden.

Socialnämndens budget är pressad, kan det här ställa till det för annan verksamhet?

– Nej, det handlar inte om stora summor, och det är inte på personal man ska spara in.

Det är partiet Samelistan som lyft den här frågan i en motion från förra året, då partiet var i opposition, och som nu kommit upp på bordet.

– En nyckelingrediens på minoritetsspråksboendet Gläntan är personal med praktisk språkkompetens, därför är det viktigt att uppmärksamma språken och visa att kommunen värdesätter dem, säger Åsa Larsson Blind (SL).

Hur det praktiskt ska gå till och vilken summa det handlar om kommer socialförvaltningen att titta på. Från förvaltningens sida lyfter man minoritetsspråksförskolan Charlottendahl i Luleå som exempel. Där har personalen ett tillägg på 1000 kronor i månaden för sin språkkompetens.

– När det tas ett beslut så kommer vi tillsammans med HR titta på hur vi ska lägga upp det. Jag tycker det här är jättebra för det har inte varit lätt att rekrytera till Gläntan, säger Britt Lund, avdelningschef för särskilda boenden på Kiruna kommun.

Kommunstyrelsen har gett grönt ljus till motionen, som ska upp för slutgiltigt beslut på kommunfullmäktige på måndag.
Kristdemokraternas Peter Stenberg yrkade på avslag senast, men tror inte att han kommer göra det nu.

– Dels så var det ingen beskrivning kring vem som ska avgöra om man talar språket tillräckligt bra. Och det hade inte gjorts några ekonomiska bedömningar. Men annars så var det inga starka invändningar jag hade, säger Peter Stenberg (KD).

Åsa Larsson Blind hoppas att det i förlängningen kan bli ett system som implementeras även på andra håll i kommunens verksamhet.

– Kiruna kommun har ett ansvar för språken som förvaltningskommun. Det här är ett första steg. Sedan får vi utvärdera det och se om vi kan hitta ett system som vi kan använda i den kommunala verksamheten, säger Åsa Larsson Blind (SL).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!