Kirunaprofessor går mot strömmen

Rickard Lundin, professor i rymdfysik vid IRF i Kiruna, går emot stora delar av forskarvärlden i klimatfrågan.Han tror inte att utsläppen av växthusgaser är den huvudsakliga orsaken till den globala uppvärmningen.Variationerna i solaktiviteten har större påverkan på jordens klimat, anser han.

Rickard Lundin är professorn som går emot strömmen i klimatfrågan. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Rickard Lundin är professorn som går emot strömmen i klimatfrågan. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-09-10 06:00
Glaciärerna smälter, snösäsongen blir allt kortare och nya arter tar över i fjällregionerna. Effekterna av det varmare klimatet har blivit allt tydligare de senaste åren.
FN:s klimatpanel har slagit fast att det med 90 procents säkerhet är människans utsläpp av växthusgaser, och framför allt kol-
dioxid, som är orsaken.
Det finns emellertid forskare som inte är lika övertygade.
Rickard Lundin är professor
i rymdfysik och före detta föreståndare vid IRF, Institutet för rymdfysik, i Kiruna. Han har länge förklarat klimatförändringen med att vi är inne i en ovanligt lång period av hög solaktivitet.
Det blir kallare
Nu pekar mycket på att vi är på väg in i en lugnare period av solaktiviteter och därmed skulle det också vara troligt att uppvärmningen avstannar eller till och med sjunker.
Mer säkra svar på om det verkligen förhåller sig så kan enligt Rickard Lundin ges först om några år.
Hans åsikter har blivit allt mer kontroversiella i takt med att forskarvärlden har blivit allt mer enig om koldioxidteorin. Över huvud taget hörs skeptikerna inte så ofta längre.
Rickard Lundin är dock inte så säker på att det verkligen råder en total konsensus.
Är inte överens
Han säger att det det mest trista
i sammanhanget är att det hävdas att 95 procent av forskarna i världen är överens.
- Jag har pratat med tillräckligt många kollegor för att säga att några 95 procent handlar det inte om. Det är många forskare som är tveksamma, säger han i veckans upplaga av P1:s Vetenskapsradion.
Han vill dock inte uttala sig för NSD i frågan. Han säger att han vill ägna sig åt sin forskning och inte åt debatt.
Dåligt forskningsklimat
- Jag har gjort ett undantag för P1 när ingen annan ville ställa upp. Men jag vill inte bli någon missionär i den här frågan. Det ligger dessutom inte på mitt bord, utan ämnet är snarare en konsekvens av min forskning, säger han.
I Vetenskapsradion konstaterar Rickard Lundin att forskningsklimatet för hans ämnesområde inte är särskilt bra i Sverige.
- De medel som placeras för klimatforskning ska följa den gängse normen. Det finns i väldigt liten omfattning medel som ges till forskning som studerar naturliga klimatiska variationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om