Kirunapolitikern: "Samebyarna har en enorm makt"

Kiruna kommun yttrar sig om Girjasdomen och vill se minskad makt hos samebyarna. "Folk är rädd för konsekvenser och vågar inte tala ut om samebyarna, men jag måste", säger Krister Pounu (KD).

Kiruna kommun och Krister Pounu (KD) vill se en ändring i rennäringslagen. En liten grupp renskötande företagare får för mycket makt i samhället, och det föder konflikter enligt dem.

Kiruna kommun och Krister Pounu (KD) vill se en ändring i rennäringslagen. En liten grupp renskötande företagare får för mycket makt i samhället, och det föder konflikter enligt dem.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-12-03 09:00

Högsta domstolens dom i samebyn Girjas favör var ingen vinst för det samiska folket – det var en vinst för ett tiotal näringsidkare som håller på med renskötsel. Det menar Krister Pounu (KD) som är icke renskötande same och politiker i Kiruna kommun.

– Det är jag riktigt irriterad över. Staten ger samebyn, som är slags ekonomisk förening för några få renskötande företagare, ensamrätt till flera olika näringar på en väldigt stor yta av landet. 

– Skulle jag få gå med i samebyn och få en endaste ren, så skulle den lilla renen ge ett enormt värde i form av olika rättigheter. Det är renen och inte det samiska ursprunget som spelar roll ur rättighetssynpunkt, ska det verkligen vara så? Någonstans har det blivit galet i lagen. 

Regering ska se över rennäringslagen som reglerar villkoren för rennäringen i syfte att modernisera lagen. Kiruna kommun är en av många aktörer och myndigheter som kommit med ett yttrande i det föreliggande sakrådet. 

Kiruna kommuns officiella ställningstagande är kortfattat att den nuvarande rennäringslagen är otydlig och skapar konflikter. Man anser även att Girjasdomen spär på det. 

– Självklart ska renskötseln som kultur och näring respekteras, men det har blivit en oproportionerligt stor makt som har hamnat hos samebyarna. Man måste komma ihåg att bara tio procent av landets samer är med i en sameby, alla samer kan gå med men det måste godkännas i samebyn. Och mandaten i byn styrs av ens renantal, några få "rika" har större bestämmande, säger Pounu. 

– Av den anledningen blir det heller inte rättssäkert när några få enskilda företagare, får bestämmandet över jakten och fisket. Det borde skötas statligt av någon som folket har fullt förtroende för. Samebyarna har en enorm makt. Folk är rädd för konsekvenser och vågar inte tala ut om samebyarna, men jag måste som politiker för mina väljare.

Är du själv rädd för konsekvenser som du säger?

– Nog är jag rädd, vi går alla till samma Konsum som man säger. Vi lever ihop. Nog kan det påverka mitt friluftsliv och förutsättningar för bygglov. 

Kan det här spä på konflikten?

– Man måste kunna diskutera det här sakligt och civiliserat utan att någon tar på sig offerkoftan. Det här är kritik mot lagens utformning. Att någon tok springer runt och skjuter renar hos Girjas gynnar ingen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!