Kirunapolitiken i sorg efter kollegans död

Kirunas kommunfullmäktige inleddes med en tyst minut för kollegan Elin Fors (C) som nyligen avlidit.

Under måndagens fullmäktige avhandlades flera ärenden snabbt.

Under måndagens fullmäktige avhandlades flera ärenden snabbt.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-09-14 17:21

Flaggan vajade på halv stång utanför Kristallen och fullmäktige inleddes med en tyst minut för ersättaren Elin Fors (C) som avlidit. 

Under mötet beslutades att de tidigare områdena där skotertrafik på väg är tillåtet för att köra ut till närmaste skoterled nu är permanenta. Detta utifrån plan- och byggnämndens beslut  

Malin Järvinen (FI) yrkade på en återremittering av kommunens revidering av policyn för likabehandling. (FI) vill se en mer inkluderande formulering. Fullmäktige beslutade enligt yrkandet  

– Vi valde att yrka på en återremiss då texten, som handlar om diskriminering, aktivt utesluter de människor som varken identifierar sig som män eller kvinnor. Osynliggörandet av transpersoner måste få ett slut, i synnerhet i en kommunal policy för likabehandling, sa Järvinen.

När det kom till frågan om driften av kulturhuset i nya centrum klubbades beslutet igenom utan några större diskussioner. Mats Taaveniku (S) tyckte att ett aktiebolag måste bildas skyndsamt för att locka in bokningar av evenemang i lokalerna.  
– Det gäller att vara ute i god tid, det är nu vi ska gå ut och sälja in det har vi har.
Enligt Sten Nylén (SJVP) är det ingen brådska. 
 – Med tanke på corona så är det inte bråttom. Hela 2021 är ett förlorat år när det gäller konferenser och kongresser. 
Lars Törnman (S) tyckte inte att det lämpar sig att använda sig av Progressum. Gunnar Selberg (C) förtydligade tanken med att ombilda näringslivsbolaget. 
– Vi använder oss av grunden till Progressum och får med oss kassan, men med en helt ny affärsidé och med ett helt nytt namn. 
Kommunfullmäktige antog kommunstyrelsens förslag att skapa ett helägt kommunalt aktiebolag som ska driva kulturhuset. I första hand genom att ombilda Progressum, i andra hand genom att skapa ett nytt aktiebolag. 

Vid frågan om tilläggsbudgeteringen till ny gymnasieskola, lärcentra och kulturskola uppstod en diskussion mellan Roger Suup (S) och kommunalrådet Gunnar Selberg (C). Inte bara kring punkten, utan även badhuset och fördelningen av pengar i samhällsomvandlingen. 

– Det här beror på att vi politiker är för dåligt insatta i större projekt. Därför vill vi ha tätare uppföljningar, eller att vi får vara närvarande under projekten för att vi inte kontinuerligt ska behöva ta ställning till tilläggsbudgeteringar, sa Mats Taaveniku (S),  i talarstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!