Kirunapark kan få kort livslängd

Den gruvstadspark som planeras i Kiruna blir inte så långvarig.Omkring 2017 kommer det upp stängsel efter Hjalmar Lundbohmsvägen.- Man hinner inte ens ställa i ordning någon park, säger kommunalrådet Lars Törnman (S).

Här, längs Hjalmar Lundbohmsvägen, kommer gruvindustristängslet upp redan omkring åren 2017-2018. Då måste man avveckla gruvstadsparken som ännu inte är anlagd. FOTO: HANS STERNLUND

Här, längs Hjalmar Lundbohmsvägen, kommer gruvindustristängslet upp redan omkring åren 2017-2018. Då måste man avveckla gruvstadsparken som ännu inte är anlagd. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-05-07 06:00
Gruvstadsparken är ett nytt koncept i stadsplaneringen och ska fungera som en buffertzon mellan gruvområdet och Kiruna samhälle.
Planeringen har pågått i ett par års tid och Kiruna kommun har nyligen låtit ta fram idéskisser om hur parken skulle kunna se ut.
I grönområdet ska det finnas konstnärlig utsmyckning och möjligheter till rekreation och upplevelser. Man har till exempel ritat in en utsiktsterrass, skateboardramper streetbasketplaner.
Törnman överraskad
Men redan från och med åren 2017-2018 kan området inte längre beträdas på grund av deformationerna från gruvan. Då måste området stängslas in.
- Det är helt enligt vår och kommunens gemensamma handlingsplan för gruvstadsparkens etapp ett. Sedan är det svårt att säga ett exakt årtal. Förutom att det det finns bedömningsvårigheter beror det på brytningstakten i gruvan, säger Anders Furbeck, direktör för området kvalitet och miljö vid LKAB.
Lars Törnman fick nyligen höra prognosen och för honom var det en överraskning. Han hade inte trott att den första gruvstadsparken skulle omvandlas till gruvindustriområde så snart:
Planeringen fortsätter
- Jag är luttrad efter andra parker som LKAB har lovat. Men det är viktigt att allmänheten får veta hur det kommer att bli så att man inte skönmålar verkligheten.
Christer Vinsa är Kiruna kommuns projektledare för stadsomvandlingen. Han konstaterar också att gruvstadsparken får en kortare livslängd än vad man först hade trott.
Men han slår fast att planeringen fortsätter och att parken trots allt ska anläggas.
- Det är en viktig grej när både kommunen och LKAB har sagt på offentliga möten att det ska bli en park. Då ska vi också genomföra det, säger han.
På kommunfullmäktige i november ska politikerna i Kiruna godkänna ett civilrättsligt avtal mellan kommunen och LKAB, och därefter ta beslut om gruvstadsparken.
Christer Vinsa anser att man bör börja projektera, rita och kanske till och inleda genomförandet redan till hösten.
Dessutom är det bråttom att börja planera för nästa gruvstadspark - på centrumsidan av Hjalmar Lundbohmsvägen.
- Det ska alltid finnas en buffertzon. Jag kan i dag inte svara på hur vi ska genomföra det, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om