Kirunamammorna rasar över BB-situationen

Överbelastning och fullt patienthotell gjorde att Emma Lindmark fick sova ensam kvar på BB utan sin sambo. Nu reagerar Kirunamammorna mot att papporna bara får stanna kvar i mån av plats. "Det var en stressande situation", säger Emma Lindmark.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2015-08-26 07:00

En omorganisation på BB i Gällivare har gjort att det finns färre platser på avdelningen. Rummen är nu ombyggda till dubbelrum. Det här kan leda till att nyförlösta mammor får tillbringa natten utan sin partner.

I stället kan mammorna få sällskap av en annan nyförlöst mamma.

– Vi har knappt fått någon information om detta. Papporna är jätteledsna över att de inte får vara med. Som om det inte vore nog med tolv mil enkel väg till BB så är vi nu inte ens garanterade att få ha vår partner med på BB, säger Sofia Sterner.

– Man kan bli lämnad med en främling i sängen bredvid. Man stör varandra och tvingas dela toalett. Det känns inte bra med tanke på infektionsrisken, säger Emma Lindmark, som för ett par veckor sedan fick sitt första barn.

Just när Emma Lindmark födde sitt barn var BB överbelastat. Tillsammans med sambon Jonas fick hon veta att han inte kunde stanna kvar efter klockan tio på kvällen.

– Det fanns inte plats på patienthotellet heller. Det hade väl gått an om det varit i Kiruna, då hade han kunnat åka hem, men nu är det tolv mil bort. Som tur var kunde han sova hos en bekant. Vi sov kvar en natt och uppmuntrades inte att stanna kvar längre. De sade att de hade bråttom att få sängplatser, säger hon.

De båda mammorna är upprörda över behandlingen.

– Vad är det här för start på familjelivet? Det är det största som händer i ens liv. Vad händer med kärleksbubblan som alla talar om? Jag fick mitt första barn för två år sedan och då var det inga problem att få ett eget rum, säger Sofia Sterner.

Enligt landstinget får papporna stanna kvar på avdelningen. Men bara i mån av plats.

– Blir det fullt måste vi dubbelbelägga på salarna, eller så får mammorna följa med till patienthotellet. Det finns fyra rum på hotellet som de kan nyttja. Att papporna inte får stanna kvar är ingenting nytt. Så är det ju alltid i vården. Blir det tokfullt måsta man ta till olika lösningar, men de gångerna är väldigt väldigt få. Det här är inte unikt på något sätt, säger Hillevi Isaksson-Ydfjärd, enhetschef för obstetrik och gynekologi i Malmfälten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!