Prototyper till lyktan har funnits utanför stadshuset som har utvärderats, plockats ner och nu är slutprodukten klar.
– Vi vill ha något som är unikt för Kiruna och stadskärnan, och det har varit en ganska lång resa med Kirunalyktorna. Lyktorna passar väldigt bra in med arkitekturen och miljön i Kiruna, säger Nina Eliasson, planchef Kiruna kommun.
Målet har varit att ta fram en "optimal lampa" säger Eliasson.
– Gestaltningen ska vara kopplad till Kiruna, och man har tittat på ljusspridningen och att det inte blir ljusföroreningar som stör norrskensturismen.
– Det måste vara tryggt också, och lyktorna ska ha en funktion för själva gatubelysningen. Man kan styra lampan och anpassa ljusstyrka, säger Eliasson.
Lyktan är designad och formgiven av Light bureau part of afry, där Helena Aman är senior ljusdesigner, tillsammans med White arkitektbyrå.
– Inspirationen kommer från den lokala kulturen och arkitekturen, både sett till tidigare design och naturen. Man ville ha en lokal förankring, hitta en historia. Att det fungerar med klimatet så exempelvis stora snömängder och vind har vägts in.
– Vi har plockat upp från många håll, bland annat en lampa som hänger i Kiruna kyrka, den tornedalska näverlampan, och formerna av en kåta. Färgen är guldaktig och är kopplad till nya stadshuset, både exteriören och taket, säger Amon.
Hela projektet Kirunalyktan kostar kommunen mellan fem och sex miljoner kronor. Armaturerna sätts upp i kvarteren allteftersom centrumkvarteren öppnas upp. När de väl är uppsatta ingår de i kommunens ytskiktsentreprenad enligt Tekniska verken AB.
Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger, att den totala prisskillnaden sett till att köpa in färdiga standardarmaturer inte var särskilt stor och att man därför valde Kirunalyktan.
– Vi sparade in mellan tio och tolv miljoner kronor genom att byta ut stenen på torget, där enbart stenen kostade 900 kronor styck, när vi fick fram ett billigare alternativ. Skulle man däremot ta en standardlykta hade vi inte sparat så mycket.
– Nu får vi något unikt som kommer att förgylla centrum året runt, medan stenarna ligger översnöade större delen av året, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).