Kirunaläkarna skriver historia

Kirunaläkarna Emilia Tiala och Hannah Sjöstedt är först i landet med att klara de sex delprov som kan komma att ingå i den nya utbildningen för att bli specialist i akutsjukvård.

ST-läkarna Emilia Tiala och Hannah Sjöstedt är först i Sverige med att klara de sex delproven i specialistutbildningen till akutläkare.

ST-läkarna Emilia Tiala och Hannah Sjöstedt är först i Sverige med att klara de sex delproven i specialistutbildningen till akutläkare.

Foto: Norrbottens Media/Region Norrbotten

Kiruna2019-01-03 16:47

Emilia Tiala och Hanna Sjöstedt håller på med sin specialisttjänstgöring som akutläkare, den nya specialiteten som infördes 2015. De tjänstgör vid Kiruna sjukhus och har klarat de sex delprov som en akutläkargrupp vid universitetssjukhuset i Lund tagit fram och som rekommenderas ligga till grund för examinationen. Tidigare har ingen i Sverige klarat alla delprov.

– Känns väldigt coolt, faktiskt. Stort att vi är två från lilla Kiruna som lyckats med det, säger Hannah Sjöstedt.

I nuläget är delproven inte obligatoriska, men Tiala och Sjöstedt har valt att göra dem för att kvalitetssäkra sig själva och sin utbildning.

– När vi tjänstgör i Kiruna som ligger långt från universitetssjukhusen kände vi att vi ville göra det här, säger Emilia Tiala.

Hannah Sjöstedt kommer ursprungligen från Borås, medan Emilia Tiala är uppväxt i Kiruna. Möjligheten att flytta tillbaka till hemstaden var en förklaring till att Tiala, som gjorde AT på Södersjukhuset i Stockholm där akutläkare infördes tidigt, valde att specialisera sig inom akutsjukvård.

– Jag ville gärna flytta tillbaka till Kiruna och hörde att man skulle börja med akutläkare här.

Med själva specialiteten tycker hon framför allt om variationen. En akutläkare på ett litet sjukhus får träffa alla typer av patienter med olika sorters besvär.

– Det gör att det aldrig blir tråkigt på jobbet. Man lär sig något hela tiden.

Både Tiala och Sjöstedt vill jobba kvar i Kiruna när de är färdiga med sin ST. Båda tror att den nya läkarspecialiteten kommer att vara positiv för svensk akutsjukvård.

– Jag tror det kommer vara revolutionerande. Fantastiskt bra för både patienter och teamen på akuten, allt kommer gå smidigare och snabbare, säger Hannah Sjöstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om