Kirunakonstnärerna startade företaget – som kämpar mot cancer

Fallondrin har tagit upp kampen mot cancer – och hjälper människor i nöd. Bakom företaget står två före detta Kirunabor.

Konstduon. Kimberley Ahlström och Frida Palovaara kommer till Kiruna den 21 december och visar sin kollektion.

Konstduon. Kimberley Ahlström och Frida Palovaara kommer till Kiruna den 21 december och visar sin kollektion.

Foto:

Kiruna2017-12-08 10:22

Kimberley Ahlström, 28, och Frida Palovaara , 29, är konstduon som startade Fallondrin 2014.

Båda har personliga erfarenhetern när det gäller anhöriga som levt med cancer – och vill ge styrka till människor som drabbas.

– Min mamma, pappa och mormor har gått bort i cancer, säger skåningen Kimberley Ahlström som lämnade Norrbotten 2015 när hennes mamma gått bort året innan.

– Jag var väl mer eller mindre tvungen att flytta hem till föräldrahemmet i Trelleborg. Men jag älskar Kiruna och saknar Norrbotten och Lappland väldigt mycket, fortsätter hon.

Men då hade hon också hunnit starta upp verksamheten tillsammans med konstnärskollegan Frida Palovaara, som i dag bor på Malta.

Med deras erfarenheter fanns det en enorm energi att skapa en förändring och hjälpa behövande som insjuknat i cancer.

– Vi har båda en stor drivkraft att göra skillnad. Tillsammans kan vi göra ännu mer skillnad på det området vi kan bäst, konst och design. Vi jobbar i två olika länder med samma mål att göra skillnad. Alla kunder och samarbetspartners är en del av initiativet Fallondrin Fights Cancer och är med och donerar produkter genom sina köp till människor som insjuknat, säger Kimberley Ahlström.

De har också ett samarbete med NYC-galan i New York där de är med och stödjer barn och unga som insjuknat i cancer.

Är era smycken och konstverk influerade av Kiruna?

– Absolut. Framför allt i vår senaste kollektion som vi lanserar i Kiruna (21 december). Vi dras tillbaka till våra rötter. Jag är skåning från början, men inspireras enormt av Norrbotten och Lappland. Det är något magiskt i naturen.

– Jag bodde i Kiruna i åtta år och det kändes som hemma. Jag saknar mitt andra hem.

Vad satsar ni på just nu?

– Köper du av oss i december så donerar vi en produkt till någon som är sjuk i cancer, säger Ahlström

– Jag vet som anhörig hur jäkligt det kan kännas och hur ensam man kan bli när en anhörig blir sjuk. De flesta vet inte hur man ska hantera det. Folk vet inte hur de ska bete sig. Vi jobbar med att direkt ge kärlek och har fått en enorm respons.

Varför lämnade du Trelleborg för Kiruna?

– Främst för att jag älskar naturen. Jag har varit där som turist för flera år sedan, men behövde också en tillflyktsort. Jag har haft en tuff uppväxt med cancersjuka föräldrar och alkoholism. När min mormor dog ett år innan jag tog studenten kände jag att jag måste röra på mig och hitta mig själv.

Fakta

Fallondrin är namnet på konstduon Frida Palovaara och Kimberley Ahlström. De jobbar med konst och design och driver initiativet FFC, Fallondrin Fights Cancer. FFC genomsyrar verksamheten då de donerar produkter till personer som kämpar mot cancer.

De har nu även tagit fram en smyckekollektion, TOKKO COLLECTION, som de precis lanserat och duon kommer hem till Kiruna och bjuder in till ett releaseevent. För varje såld produkt under december månad så kommer de att donera en produkt till någon som kämpar mot cancer.

"Det som inspirerar oss i allt vi gör är såklart våra rötter och möten med nya människor och det känns fantastiskt att komma hem igen och få visa en kollektion inspirerad av naturens kraft".

Eventet kommer att hållas på SPiS Restaurang torsdagen den 21 december klockan 17-19

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om