Kirunakonstnär ryter till

Nu ger sig konstnären Barbro Behm in i debatten om neddragningarna i landstinget. Med en vril visualiserar hon politiken som hon kallar korkad.– Det är en psykisk misshandel av Kirunaborna och orsakar stor osäkerhet, säger hon.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2015-06-12 06:00

Landstinget har precis klubbat igenom ett besparingspaket på 94 miljoner kronor. Kiruna drabbas bland annat av att två vårdcentraler slås ihop och att en miljon kronor dras ned på barnmottagningen. Kirunakonstnären Barbro Behm opponerade sig redan för flera år sedan när BB avvecklades.

– Sedan femton år tillbaka har ett sabotage pågått mot Kiruna sjukhus. Och det fortgår, säger hon.

Hon menar att det gång på gång lovats att sjukhuset inte ska drabbas av några förändringar vid neddragningarna, men att det ändå skett.

– Det började när Sunderby sjukhus byggdes. Visst förstår jag att det behövs ett stort länssjukhus, men det verkar få kosta hur mycket som helst och det är på bekostnad av sjukhuset i Kiruna.

Barbro Behm anser att landstinget inte sköter sjukvården så att alla invånare i länet får tillgång till en god vård.

– Landstinget har visat sin oförmåga att sköta sjukvården. Jag tycker inte att de ska vara huvudman för sjukhuset och vem som skulle kunna ta över vet jag inte. Det viktiga är att vi ska ha en bra sjukvård. Vi betalar ju alla samma skattekrona.

För att visualisera sjukvårdspolitiken har Barbro Behm gjort ett konstverk av en vril.

– Den visar landstingets samlade hjärntrust. Den är spygrön. Landstingspolitikerna säger att de lyssnar, men de tar inte in något. Och så kommer de med korkade förslag, därav korkarna på vrilen, säger Barbro Behm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om