Vad är kommunen och LKAB oense om egentligen?
Kommunen och LKAB har genom åren varit oense om flera detaljplaner inom Gruvstadsparkområdet. Denna gång gäller det en detaljplan för Gruvstadspark 2:4 (GP2:4). Dit hör bland annat Bolagsområdet som måste göras om från handel och bostäder till ett industriområde.
Kommunen har krävt olika åtgärder för att godkänna planen, exempelvis en centrumnära järnvägsstation och ett sjukhus.
LKAB menar att man inte kan kräva ersättning för saker som inte hör till berört område. Och att alla avtal är undertecknade sedan tidigare, plus att det kan röra sig om avtalsbrott då detaljplanerna ska hanteras skyndsamt.
Oppositionen har krävt att kommunledningen ska lyfta upp planen på dagordningen för ett beslut politiskt.
Samtidigt pågår diskussioner med landshövdingen. Kommunen menar att det är nya avtal som ska diskuteras. LKAB menar att det bara är ett samverkansforum. Dessa möten har dock ingen koppling alls till detaljplanen i sig.
Vad är en gruvstadspark?
De områden som ligger närmast gruvan och som på grund av markdeformationer behöver avvecklas. De görs om till en park, och blir senare ett industriområde.
Vad är markdeformationer?
Förändringar i marken, exempelvis sprickbildningar. Just nu har sprickorna nått under gamla stadshuset. Inom nio månader har sprickorna nått gränsen till GP2:4.
Vad är detaljplaner?
Kommunen beskriver hur mark och vatten får användas, och hur bebyggelse ska se ut på ett visst område.
Vad händer om detaljplanen inte antas?
Gruvdriften kan stoppas i området eftersom LKAB då inte har de tillstånd som krävs för att fortsätta. Bolaget räknar med att sprickbildningen har nått gränsen till Gruvstadspark 2:4 (GP2:4) inom nio månader.
Detaljplanen kan överklagas även om kommunstyrelsen och kommunfullmäktige säger ja till planen. Då försenas processen ytterligare.
Vilka avtal är ingångna mellan Kiruna kommun och LKAB?
2014 tecknades ett civilrättsligtavtal för hela Gruvstadspark 2 värt 3,74 miljarder kronor som ersättning för stadsomvandlingen. Dit hör exempelvis kommunal infrastruktur, mark, verksamhetslokaler och Kirunabostäders affärslokaler.
LKAB ersätter även att järnvägsstationen har rivits, och att sjukhuset ska flyttas. De förhandlingarna har kommunen inget att göra med utan sker mellan LKAB och Trafikverket respektive Regionen.
Vilken roll har regeringen?
I vanliga fall ingen eftersom kommunen har planmonopol som betyder att de själva får besluta om hur mark ska användas.
Eftersom LKAB anser att kommunen inte fullföljer sin skyldighet som myndighet har de gjort en ansökan om ett planföreläggande till regeringen. Godkänns ansökan förlorar kommunen beslutanderätten i detaljplanen för GP2:4 och länsstyrelsen bestämmer istället.
Vilken roll har landshövdingen?
Ingen i själva konflikten. Han är oberoende part i pågående samtal mellan LKAB och kommunen med syftet att få parterna att komma framåt i samverkan. Även här har kommunen och LKAB olika syn på vad samtalen ska mynna ut i.
LKAB pratar om att de inte får och kan bryta mot miljövillkoret, vad betyder det?
– Mark- och miljödomstolen har ställt villkor för hur mycket markytan får röra sig när det gäller områden där man får bo. LKAB kan därför inte fortsätta gruvbrytningen på mark som inte är detaljplanerad för industri.