Kirunahunden Morris biten av fästing?

För en tid sedan blev unghunden Morris angripen av en trolig fästing. "Jag blev så orolig. Jag trodde inte att de fanns här", säger Morris matte, Kyllikki Vidhuld.

ORO. Det finns en oro från matte, Kyllikki Vidhulds sida, att det ska hända igen. Vid hundpromenaderna är hon mer uppmärksam än tidigare.

ORO. Det finns en oro från matte, Kyllikki Vidhulds sida, att det ska hända igen. Vid hundpromenaderna är hon mer uppmärksam än tidigare.

Foto: Maria Dahlgren/MoJo media

Kiruna2017-08-08 13:13

Det var i samband med att Morris blev smekt på huvudet som bulan upptäcktes. Kylliki Vidhuld reagerade starkt när hon sedan undersökte bulan.

– Då såg jag en brun knopp sticka upp och utan att tänka mig för så tog jag ett grepp och vred till. Sedan kastade jag ut den på gården, säger Kyllikki Vidhuld.

Efteråt ångrade hon sig eftersom hon hade kunnat visa upp den för veterinären som de fick komma till senare.

– Jag reagerade instinktivt. Jag blev rädd och ville bara få bort saken från Morris huvud, säger hon.

Veterinären konstaterade att det troligen handlade om ett fästingbett. Veterinären kunde dock inte säkerställa om det kan bli komplikationer efteråt, i form av sjukdomar som fästingarna kan sprida. Det måste gå en tid innan blodprovssvar visar på eventuella följdeffekter.

– Vi uppmanades att hålla koll på honom. Om han blir hängig eller tappar matlusten så kan vi ringa direkt. Dessutom ska vi kolla tempen på honom då och då. Överstiger den 39 grader då ringer vi, säger Kyllikki Vidhuld.

Fler rapporter kommer också från Malmfälten om fästingar. Inte minst via sociala medier.

Thomas Jaenson är Sveriges främsta fästingexpert. Han är professor vid Uppsala universitet och forskar på fästingar och de sjukdomar som de kan orsaka. Än har inga rapporter om fästingar i Kiruna nått honom. Men att de finns i Norrbotten sedan länge står klart och att de sprider högre upp i landet.

– Klimatförändringarna påverkar spridningen. Samtidigt ökar populationen av rådjur. Det kommer att bli vanligare, säger han.

Idag finns två olika arter av fästingar i Sverige och Norrbotten. Dels den vanliga fästingen men sedan några år tillbaka finns också den aggressivare taigafästingen, som kommit in österifrån från Finland och Ryssland. Den tål ett mycket kallare klimat.

– De här fästingarterna trivs inte ihop så man kan tänka sig att där den vanliga arten etablerat sig kommer inte Taigafästingen att etablera sig. Den är väl anpassad till ett kallare klimat och kan tänkas breda ut sig norrut, säger Jaenson.

Fästingburna sjukdomar för hund:

De flesta fästingar bär inte på någon smitta, och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din hund.

Borrelia, eller borrelios, orsakas också av en bakterie. För att kunna infektera hunden måste fästingen suga blod i minst ett dygn. Det kan ta lång tid innan sjukdomen uppträder. De allra flesta hundar blir inte sjuka även om en fästing överfört smitta på dem. Symtomen är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma, stela leder och hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta.

Anaplasma är en bakteriell infektion med symtom som feber, trötthet, hängighet, dålig aptit och tar tecken på smärta, ömhet och stelhet. För att överföra smittan måste fästingen ha sugit blod minst ett dygn. Det tar ungefär 1-2 veckor från att hunden blivit biten tills den visar symtom. Hundar återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat anaplasma.

TBE är väldigt ovanligt bland hundar.

Källa: Djurvårdguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om