Kirunahistoria á la Wikipedia

Kirunas nutids- och vardagshistoria berättad av Kirunaborna själva, med Wikipedia som förebild. Det är Kiruna Forskarförenings senaste projekt.

HISTORIA. Det är Kiruna Forskarförening, med Rune Henriksson och Magnus Leijer, ordförande respektive vice ordförande, som nu vill samla Kirunabornas 	nutids- och vardagshistoria, berättad av Kirunaborna själva.

HISTORIA. Det är Kiruna Forskarförening, med Rune Henriksson och Magnus Leijer, ordförande respektive vice ordförande, som nu vill samla Kirunabornas nutids- och vardagshistoria, berättad av Kirunaborna själva.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-03-12 07:00

– Drömmen skulle vara att man fick en samling berättelser av människor som bor här – historier från livet i Kiruna. Det kan vara roliga, spännande eller gripande berättelser. Det finns många som kan berätta och det kan vara intressant för många att läsa, säger Magnus Leijer, vice ordförande i Kiruna Forskarförening.

Sedan 1975 har Kiruna Forskar föreningen gjort det möjligt för Kirunabor att släktforska och man har på olika sätt samlat in och sammanställt information om stadens historia.

Nu har föreningen, där Rune Henriksson och Magnus Leijer är ordförande respektive vice ordförande, ett nytt projekt på gång, som man är i startgroparna med att utforma.

Forskarföreningen vill samla vardagsberättelser och nutidshistoria i text och bild – av och med Kirunaborna själva. Hur Wikipedia är uppbyggt - i att läsarna och användarna själva bidrar till innehållet står som förebild.

Vardagshistorierna kan komplettera och levandegöra hårdare fakta - ge liv åt historien, menar Magnus Leijer.

– Det finns mycket gammalt material och gamla berättelser och det skrivs om de stora sakerna i staden. Men inte om du vill ha reda på hur Kiruna lever idag.

Exempelvis skulle projektet kunna lyfta berättelser om varifrån vissa byggnader fått sina smeknamn, varför gatorna heter som de gör eller hur det egentligen var när julgransligorna härjade. Eller hur det gick till på 60-talet när flera av stadens skolor byggdes och hur det var i staden under andra världskriget. Föreningen tänker sig också att boende i byarna har historier som tätortsbor inte känner till.

Vad hoppas ni ska komma ut av projektet?

– Att folk ska bli aktivare i den aktuella historien. I samband med stadsomvandlingen finns det mycket att berätta om, som kommer försvinna. Det har skrivits mycket böcker, men allt kommer inte mer där, säger Rune Henriksson, ordförande.

Projektet är ännu i sin linda, men till en början tänker man sig att historierna och bilderna ska samlas i pärmar. Ett nästa steg är att digitalisera samlingen.

Det finns även en tanke om att kunna involvera fler parter i staden och att stadens ungdomar kan vilja delta.

Föreningen vill att projektet och materialet ska vara levande - att någon kan ta vid där någon annan slutat.

Projektet har ännu inte namn.

Vad tror ni om Kirunapedia?

– Det är inte så dumt egentligen, säger Magnus Leijer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om