Kirunagruvan fick toppoäng

KIRUNA. Fyra av fem poäng. Så mycket gav 13-åriga Lubov Sadinmaa LKAB:s gruvtur under jord i Kiruna.

Foto:

Kiruna2008-06-18 06:00
Lubov Sadinmaa från Skåne ska tillbringa sommaren med en Kirunafamilj och hade hört mycket om staden och LKABs underjordgruva innan hon anlände.
Före turen ner till LKAB:s besöksgruva på 540 meters nivån var frågorna många. Bland annat:
Lubov fick alla svar;
1) Nej, hela Kiruna måste inte flyttas på grunda av sprickbildningar i marken som följd av underjordbrytningen, men stora delar av staden påverkas. Och flytten sker inte över en natt. Lubav fick se bilder på hur man i Malmberget redan har flyttat hela hus. Häftigt, tyckte hon. Guiden berättade att ett utländskt företag påstår sig att kunna flytta hela Kirunas stadshus, men den informationen tar guiden själv med en nypa salt.
2) Nej, man åker inte hiss ner till gruvan utan buss på tvåfiliga vägar. Faktum är att i gruvan finns hela 400 kilometer belagd väg. Under Lubovs gruvtur nedåt gjorde busschauffören en omkörning i det dunkla ljuset. Lite läskigt, var Lubovs kommentar.
3) Ja. I besöksgruvan är det fritt att promenera, men med hjälmen på. Fast guiden vill hela tiden ha ett öga över samtliga i gruppen. Guiden berättade att vid ett eventuellt strömavbrott blir det kolsvart i besöksgruvan och guiden är den enda som har ficklampa.
Lubov får tillsammans med de andra i turistgruppen gå igenom en kolsvart tunnel i gruvan, det var mest spännande på hela turen tyckte hon. Men Lubav fascinerades också av de stora grävskoporna i original som visar hur stora fordonen är.
När Lubav stod inne i en grävskopa som man gräver i malm och gråberg under jord nådde hon inte upp till skopans topp. Och hon blev imponerad av att fordonet styrs ovan jord med datamaskiner av gruvarbetare.
Under fikapausen i det enkla cafét fick Lubav en tygpåse med reklamgrejer från LKAB.
- Åhh, en ficklampa, utbrast Lubov och blev också förtjust över att hon fick ta med sig lite av LKABs svarta guld hem, pellets.
Och på natten ställde hon väckarklockan på kvart över ett och var vaken till halv två. För det är under den tiden det sprängs nere i gruvan och det hörs i hela Kiruna.
fakta LKAB:s gruvtur i Kirunagruvan.
Hela fyra av fem poäng fick LKABs underjordtur i Kiruna av tretton-åriga Lubov Saadinmaa. Lubov tyckte att man förstod guidens information väl.
Det var spännande att vara se informationsfilm i under jordsbion.
Lubov tyckte det var kul att i gruvmuseet se hur rallarna bodde för.
För att ge turen fem poäng borde man fått prova göra något, enligt Lubov Sadinmaa.
Lappland gratis för alla barn.
Kirunas näringsliv har åter igen devisen "Lappland gratis för alla barn".
Barn under 15 år i sällskap med målsman har de flesta upplevelser, boende och mat gratis. Det gäller även LKAB:s gruvtur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om