Kirunabostäder återställer lägenheter på Glaciären

Kirunabostäder öppnar 90 kallställda lägenheter på bostadsområdena Glaciären och Tarfala.De första 50 lägenheterna ska vara klara för inflyttning i september 2011.- Det är ingen hemlighet att bostadsmarknaden i Kiruna är ansträngd. Det här är ett snabbt sätt att lätta på trycket, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Husen på Glaciären har inte rivits trots att Kiruna kommun fått bidrag för det. Före årskiftet måste det avgöras om kommunen måste betala tillbaka delar av bidraget till Statens bostadskreditnämnd. &tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;                    FOTO: HANS STERNLUND

Husen på Glaciären har inte rivits trots att Kiruna kommun fått bidrag för det. Före årskiftet måste det avgöras om kommunen måste betala tillbaka delar av bidraget till Statens bostadskreditnämnd. &tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab; FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-23 13:55


Kirunabostäder har provat att återställa ett hus i området som har stått kallt i omkring tio års tid. Försöket har fallit väl ut och nu genomför man en upprustning i full skala.
Projektet kostar omkring 60 miljoner i återställningskostnader.
Dessutom tvingas Kiruna kommun att betala omkring åtta miljoner kronor till Statens bostadskreditnämnd för att man återställer lägenheter som man har fått pengar för att ta bort från bostadsmarknaden.
- Jämfört med att nyproducera kommer vi ändå att få hyror som ligger på vettiga nivåer, säger Annelie Vinsa, tillförordnad vd vid Kirunabostäder.
Tanken var tidigare att kommunen skulle sälja området till en privat intressent. Han backade ur eftersom han tyckte att försäljningen drog ut på tiden.
- Men vi har också kallställda lägenheter i exempelvis Tuolluvaara som kan bli aktuella att sälja, säger kommunalrådet Lars Törnman (S).
Läs mer i torsdagens NSD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om