Våga fråga är en del av socialtjänsten och öppenvården, som både unga och vuxna kirunabor kan kontakta med frågor om bland annat droger, alkohol eller familjeproblematik.
– Vi ska i ett tidigt skede kunna ge råd och stöd, och svara på de frågor som kommer upp, säger Birgitta Engvall, behandlare.
Kontakten med Våga fråga dokumenteras inte och den som hör av sig kan vara anonym. Behövs ytterligare insatser eller behandling kan personalen hjälpa den som hör av sig vidare.
En av tankarna bakom Våga fråga är att avdramatisera att söka hjälp.
– I en familj som har ett barn som man misstänker håller på med droger, så kanske föräldrarna har frågor om tecken. Men många drar sig från att ta kontakt med socialtjänsten. Att då bara att kunna ringa och vara anonym kan vara en trygghet, säger Marianne Keisu, drog- och alkoholterapeut.
Ett syfte är också att Våga fråga ska kunna verka förebyggande och kunna ge samhällsekonomiska vinster i längden.
– Att till exempel föräldrar ska få kunskap för att kunna ge råd och stöd och kunna vägleda sina barn på ett bra sätt. Men även ungdomar som är påväg in i missbruk, säger Marianne Keisu.
Servicen har nu varit igång i ungefär tre veckor och hittills har ett 15-tal samtal har kommit in till.
– Det är mer än förväntat. Det har varit föräldrar som ringt angående missbruk och en del relationsfrågor. Vi hoppas mycket på detta och att så många som möjligt får stöd i sina frågor och inte känner maktlöshet. Kunskapsspridning om droger och alkohol är väldigt viktigt, säger Birgitta Engvall.