Kirunabor manifesterade mot våldet

Stoppa våldet! Det var budskapet när Kirunabor på Alla hjärtans dag manifesterade mot den senaste tidens våldshändelser i staden.

Foto:

KIRUNA2009-02-16 06:00
De senaste månaderna har det skett flera uppmärksammade brott i Kiruna. En man dog av ett knivstick och en skola brann ner för några veckor sedan. Våldtäkter har skett.
Flera hundra personer samlades på Kupoltorget för att ta avstånd från våldet. Folk tände facklor, höll i skyltar och lyssnade på flera tal.
- Jag känner flera tjejkompisar som är rädda att vara ute. Ska det verkligen behöva vara så? Nej, det accepterar vi inte!
Det sa Linnea Johansson, elev på Hjalmar Lundbohmsskolan, som var en av dem som talade:
Jukkasjärvi församlings nytillträdda kyrkoherde Lise-Lott Wikholm sa i sitt tal att hon reagerat starkt på det som hänt i Kiruna:
- Vi måste hjälpas åt att göra Kiruna till en trygg stad och jag tror att alla måste dra sitt strå till stacken. Vi behöver vara mer rädda om varandra, sa Lise- Lott Wikholm.
Johan Larsson från Ungdomsrådet talade också till den månghövdade skaran:
- Styrkan ligger inte i en muskel, styrka är att ta avstånd från våld.
Efter talen gick man i ett gemensamt fackeltåg genom centrum och fram till Tusen toners lokal där det bjöds på fika, musikuppträdanden, teatersketcher och bildutställning under hela eftermiddagen.
Drivande kraft
- Det var en tidigare ordförande som ringde mig och sa att vi måste göra något. Tusen toner har alltid varit en drivande kraft i tidigare manifestationer mot våldet, som 1983 och 1996, sa Viktor Mattsson, ordförande i Tusen toner.
Demonstrationen skedde i samarbete med Kiruna kommuns ungdomsråd, Hjalmar Lundbohmsskolan, Studieförbundet vuxenskolan och Jukkasjärvi församling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om