Kirunabon ska föreläsa om klimatet – i Washington

Vita huset, studier av lokaltrafiken i Portland, fågelräkning i nationalparker och samtal med orkandrabbade fattiga i New Orleans. "Herregud, vad vi har det bra", konstaterar Per Jonas Partapuoli.

HEMMAPLAN. Per Jonas Partapuoli pluggar till vardags vid Stockholms universitet men kommer till hemorten så ofta han kan.

HEMMAPLAN. Per Jonas Partapuoli pluggar till vardags vid Stockholms universitet men kommer till hemorten så ofta han kan.

Foto: Maria Dahlgren

KIRUNA2017-09-01 13:42

Som enda svensk fick, Per Jonas Partapuoli, 24 år, från Årosjokk utanför Kiruna, ett prestigefullt stipendium för att studera USA:s miljö- och klimatpolitik, finansierat av det amerikanska utrikesdepartementet. I somras fick drygt 20 studenter från Europa möjlighet att fördjupa sig i olika områden. För Per Jonas Partapuoli låg fokus på miljö- och klimatfrågor.

– Vi var förlagda till Eugene och University of Oregon. Det var tre skandinaver, två finländare och jag själv. I övrigt var det studenter från bland annat Ryssland, Moldavien, Rumänien, England, Spanien och Portugal. Jag lärde mig mycket om resten av Europa också. Inte bara USA.

Tillsammans med de andra stipendiaterna fick han möjlighet att se USA inifrån. Ett land som är starkt eftersatt när det gäller tänket kring miljö- och klimatarbete. Dessutom en viktig maktfaktor internationellt. Studenterna fick under fem intensiva veckor besöka flera amerikanska stater och områden för fältstudier. Dessutom bedrevs teoretiska studier av samhället. Han beskriver ett land som är tydligt uppdelat i två läger politiskt och därmed också miljö- och klimatfrågemässigt.

– USA är ett enormt splittrat samhälle. Det är kraftigt polatiserat. Allt handlar i grunden om politik. Antingen är du Trump-anhängare eller inte.

Per Jonas Partapuoli ser, liksom de amerikaner som engagerar sig i miljö- och klimatfrågor, landets nuvarande president, Donald Trump, som ett stort hot.

– De är otroligt dåliga på klimat- och miljöområdet. Presidentens önskan att lämna Paris-avtalet samt att landet står för stor olje- och kolproduktion, och inte ser ut att ändra inriktning, är ett hot mot hela världen, säger Per Jonas Partapuoli.

Som en motvikt till amerikanska federala statens ointresse att driva frågor av det här slaget menar Per Jonas Partapuoli att det finns ett otroligt engagemang hos stora delar av befolkningen samt hos organisationer som driver på och kräver förändring. Lobbylik, organisationsmässig men också genom kraftfull aktivism.

– Vi träffade människor som kämpade för allt från en specifik djurarts överlevnad i klimatförändringarna, till aktivister i Childrens trust, en organisation av unga i Oregon som stämmer staten. I november drar målet igång och deras krav är framtiden. De anser att statens förstört deras framtid och vill ha upprättelse för det.

De besökte New Orleans, fortfarande i sviterna av orkanen Katrinas förödelse för 12 år sedan. Ett besök som berörde honom starkt.

– Så otroligt mycket hemlöshet och social misär. På något vis blev det så tydligt att de flesta amerikaner, i alla fall fattiga, inte har något skyddsnät. Det bygger helt och hållet på volontärskap. Så ser det ut i USA.

Till vardags är han student vid Stockholms universitet. Nationalekonomi och statsvetenskap är hans huvudämnen.

– Det hänger ihop med mitt miljö- och klimatintresse. Nationalekonomin är det som visar hur man ser på världen. Vad som driver. Det är ekonomin som styr vad man bestämmer sig för att göra. Hur man ser på miljön och klimatet. Det är ekonomiska krafter som styr vilken vikt som man lägger på miljö- och klimatarbete i förlängningen, säger Per Jonas Partapuoli.

Han kommer från en renskötande familj och har i många år engagerat sig på olika sätt. Sedan en längre tid tillbaka sitter han styrelsen för det internationella renägarförbundet, ICR, har uppdrag åt samerådet kring urfolks psykosociala hälsa och har föreläst på området för Arktiska rådet.

– Urfolk och renskötsel och klimat och miljö går hand i hand. Det är de första som märker av klimatförändringarna och det påverkar stort.

Inom en snar framtid kan han komma att återvända till USA för att föreläsa i Washington DC. Inom ramarna för stipendiet var ett av uppdragen att presentera ett projekt.

– Jag föreslog ett projekt där urfolk från hela världen får berätta och visa på konsekvenserna av klimatförändringarna. Jag pitchade projektidén och det valdes ut som ett av fyra projekt. Nu ska jag söka finansiering för genomförande av projektet. Om det blir antaget så kommer en del att finansieras av amerikanska utrikesdepartementet, säger Per Jonas Partapuoli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om