Kiruna vill ta emot färre flyktingar

Alla kommuner är skyldiga att erbjuda bostäder till nyanlända. Länsstyrelsen vill att Kiruna tar emot 77 personer under det här året - men det tycker kommunen är för många. Anledningen är att det är svårt att få fram tillräckligt många bostäder.

FÅ BOSTÄDER. Att ta emot 77 nyanlända för bosättning under 2017 blir svårt. Det menar Kiruna kommun som önskar att länsstyrelsen sänker det så kallade kommuntalet som anger hur många nyanlända varje kommun ska ta emot.

FÅ BOSTÄDER. Att ta emot 77 nyanlända för bosättning under 2017 blir svårt. Det menar Kiruna kommun som önskar att länsstyrelsen sänker det så kallade kommuntalet som anger hur många nyanlända varje kommun ska ta emot.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2017-02-01 07:00

– Även om bostadssituationen har blivit något bättre har vi fortfarande en svår situation på bostadsmarknaden. Ur den aspekten har vi sagt att vi gärna skulle se ett lägre tal, säger Kristina Zakrisson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kiruna.

Förra året ändrades lagen så att alla kommuner blev skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. Syftet är att ansvaret för de nyanländas etablering i Sverige ska fördelas bättre och att fler nyanlända får komma till en kommun där chanserna till jobb är stora. Tidigare kunde kommuner välja att helt avstå från att erbjuda bostäder till nyanlända.

Det är länsstyrelserna räknar på hur många nyanlända kommunerna ska ta emot. Vid den beräkningen tar man hänsyn till hur stor kommunen är, hur arbetsmarknaden ser ut, hur det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn ser ut och hur många asylsökande som redan vistas i kommunen. Länsstyrelserna kan också beakta kommunernas respektive bostadssituation inför fördelningen.

Samtidigt vill regeringen att kommunerna också har bostäder för nyanlända i åtanke när man planerar sitt bostadsbyggande. Förra året anvisades 69 nyanlända till Kiruna. Nu vill länsstyrelsen att kommunen tar emot 77 personer.

Men i ett brev till länsstyrelsen skriver kommunen att man önskar att kommuntalet, som det heter, sänks.

– Vi bygger ju lägenheter men vi har fortfarande för få, säger Kristina Zakrisson, som dock också håller fram att Kiruna kommer att behöva en större arbetskraft framöver.

Är det sannolikt att länsstyrelsen förstår situationen här och sänker kommuntalet?

– Vi vet sedan tidigare att de har varit förstående, men om de gör någon förändring nu har jag egentligen ingen aning om. Vi får väl se vad de säger, fortsätter kommunalrådet.

Om länsstyrelsen inte ändrar sig. Vad gör ni då?

– Då får vi fortsätta jobba för att kunna ta fram lägenheter. Vi har till exempel kunnat få hjälp av LKAB med lägenheter som de håller på och tömmer. Men det är korttidskontrakt och vi måste få fram lägenheter på den ordinarie bostadsmarknaden. Hittills har alla fått tak över huvudet, men bostäder är den svåra frågan för oss, säger Kristina Zakrisson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om