Kiruna vill använda spillvärmen från KK4

Kiruna kommun vill att spillvärmen från LKAB:s pelletsverk i högre grad ska användas i det kommunala fjärrvärmenätet.Ärendet ska behandlas i Miljööverdomstolen.

Kiruna kommun vill nyttja mer spillvärme från pelletsverket KK4 i Kiruna.FOTO: Fredric Alm/LKABFOTO: Fredric Alm/LKAB

Kiruna kommun vill nyttja mer spillvärme från pelletsverket KK4 i Kiruna.FOTO: Fredric Alm/LKABFOTO: Fredric Alm/LKAB

Foto: Fredric Alm/LKAB

KIRUNA2011-02-24 06:00

Det handlar om miljövillkoren för pelletsverket KK4 i Kiruna som har varit i drift sedan invigningen
i juni 2008.

På två punkter kom inget avgörande när miljötillståndet prövades 2005. I stället beslutades om en prövotid som fortfarande inte är avslutad.

Det handlar dels om utsläpp av kväveoxid där det inte finns någon reglerad maxgräns.

Höga kostnader
LKAB har utrett frågan och framhåller i sitt yttrande till Miljööverdomstolen att utredningen har sysselsatt två personer och kostat omkring 60 miljoner kronor.

Slutsatsen är att det visserligen går att minska utsläppen, men till höga kostnader, högre energiåtgång och med produktionsbortfall som följd. Därför föreslår LKAB en fortsatt utredning.

Kiruna kommun anser å sin sida att utredningar i ämnet har pågått i 20 år och att det är dags att föreslå en gräns för kväveoxider.

Den andra frågan handlar om energieffektiviseringar i KK4 och möjligheten att använda mer spillvärme i det kommunala fjärrvärmenätet.

Vill nyttja mer
Under 2006-2009 nyttjas bara tre till tolv procent av den tillvaratagna spillvärmen via kommunens fjärrvärmenät. Den andelen vill kommunen öka.

- Vi har tänkt samhällsekonomiskt. Vi tror att spillvärmen skulle kunna nyttjas på ett bättre sätt, säger Peter Ögren vid miljökontoret.

LKAB använder i dag det mesta av spillvärmen självt och har bytt ut de flesta oljeeldade panncentralerna och installerat värmeväxlare i alla verk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om