Kiruna ska förevigas bild i Kiruna

Ögonblick i Kiruna. Det är ett projekt som Kiruna kommun och LKAB har startat. Fotografen Kjell Törmä har fått till uppgift att dokumentera den nuvarande stadens miljöer och människors vardag och fritid under ett års tid.

Frilansjournalisten och fotografen Kjell Törmä ska fånga Kiruna i sin kamera.FOTO: Alexander Linder

Frilansjournalisten och fotografen Kjell Törmä ska fånga Kiruna i sin kamera.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-07-31 06:00
Att Kiruna står inför stora förändringar är vida känt. Gruvbrytningen gör att staden måste flytta på sig och redan om några år kommer mycket nytt ha skett och om 30 år kommer staden till stora delar att vara helt förändrad.
Frilansjournalisten och fotografen Kjell Törmä är projektledare för Ögonblick i Kiruna. Under ett års tid ska han försöka fånga så mycket som möjligt av dagens Kiruna stad i sin kamera.
- Mitt uppdrag är det mest inspirerande man kan tänka sig. Det är det roligaste uppdrag jag har fått, säger han.
Fånga ögonblicken
Christer Vinsa, Kiruna kommuns projektledare för stadsomvandlingen, tycker att det är ett viktigt projekt. Han nämner Borg Mesch som bidragit till att spara stadens historia för framtida generationer.
För några år sedan såg Christer Vinsa en bildutställning om hur bygget av Norgevägen gick till. Det var då idén väcktes hos honom.
- Om tio - femton år ska det vara möjligt att titta tillbaka och till exempel se hur vi var klädda och hur det såg ut på stan. Det är ögonblick som försvinner och det är viktigt att fånga dem nu. Det ska vara vardagliga händelser och ingen teknisk dokumentation, säger han.
LKAB är också med i projektet.
- Det är självklart för LKAB att vara med, det är en viktig del av stadsomvandlingen. Det finns kulturhistoriska värden som måste dokumenteras och historiska bilder får även en praktisk betydelse i framtiden. Bara om 10-20 år kan dessa bilder vara jätteviktiga för att förstå processen, säger informatör Anders Lindberg i LKAB.
Många idéer
Kjell Törmä har redan satt i gång med arbetet. Kameran finns nära till hands dygnet runt. Ögonblicken kan ju dyka upp när som helst.
Samtidigt har han också velat strukturera upp arbetet. Därför har han gjort listor på vad och vilka han absolut måste få med på bild.
- Jag har hur mycket idéer som helst och det dyker upp nya varje dag. Problemet blir mest att begränsa sig, säger Kjell Törmä.
Att till exempel föreviga bostadsområdet Ullspiran innan det försvinner står med på listan. Han kommer också att vara ute och fotografera på olika arbetsplatser, till exempel LKAB.
Kirunaborna får helt enkelt räkna med att se Kjell Törmä med kameran i högsta hugg, var som helst och när som helst.
- Jag kommer att knacka människor på axeln och ta bilder på folk i olika situationer. Det kan vara hemma vid köksbordet, i trädgården eller i vardagsrummet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om