Kiruna ska bli först med snö igen

Kiruna ska bli först med snö igen. Det är tanken med ett projekt som Progressum dragit i gång.- Vi ska leka kung Bore, säger projektledare Susanne Rostmark.

Susanne Rostmark, projektledare.

Susanne Rostmark, projektledare.

Foto: Anneli Lundmark

KIRUNA2009-01-13 06:00
Det fanns en tid när snön föll ned från skyn redan
i mitten av oktober och sedan blev kvar på marken till långt in i maj.
Men de senaste åren har den vita varan haft en tendens att dröja med sin ankomst till sent på hösten, vilket fått mången skidåkare att brista ut i klagosång. Det vill nu näringslivsutvecklingsbolaget Progressum ändra på.
- Vi ska försöka värna om den snö- och issäsong som vi har och också försöka tidigarelägga den, säger projektledare Susanne Rostmark från frysteknikföretaget Frigeo.
Snögaranti
Den snögaranti som Kiruna förut stoltserade med var satt att gälla från den 15 oktober. Dit vill man nå igen. Och förutsättningarna finns, menar Susanne Rostmark.
- Ja, man kanske skulle kunna fixa snö ännu tidigare än så, det beror tekniken.
Hur ska det då gå till?
Jo, exempelvis genom att lagra snö till nästkommande säsong, möjliggöra tillverkning av snö vid högre temperaturer och placera ut snön "på rätt sätt" i motionsspår och backar.
Försök i höst
Det kan till och med bli frågan om att försöka frysa delar av marken, så kallad artificiell marksfrysning. Fast än så länge befinner sig det treåriga "Snö och is"-projektet i ett tidigt stadium.
Till hösten väntas de första praktiska och konkreta försöken ta sin början.
Icehotel, Camp ripan, Björkliden och Luleå tekniska universitet är också engagerade i projektet.
Locka fler turister
Björkliden fjällby har redan idéer för framtiden. En idé är att värma sina byggnader med jord- och bergvärme. Värmen tas från skidbackarna där marken kyls ned, vilket gör att snön ligger kvar under längre tid.
Det finns en tydlig strategi med satsningen.
- Huvudmålet är att öka antalet besöksnätter under försäsongen. På sikt vill vi även tillhandahålla snö till andra orter genom att ha en mobil anläggning för snötillverkning, säger Susanne Rostmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om