Kiruna sjukhus - ett korthus som kan falla

Att ta bort de planerade operationerna vid Kiruna sjukhus kan vara att rycka kortet som får hela korthuset att falla.Det befarar tre läkare vid sjukhuset.- Frågan är större än den enskilda divisionen, säger Fredrik Kjellberg, överläkare vid medicinmottagningen.

Karna Johansson, Fredrik Kjellberg och Mikael Grumstedt, läkare vid medicinmottagningen Kiruna sjukhus, tror att förslaget om att koncentrera kirurgin i Malmfälten får stora konsekvenser för Kiruna sjukhus om det genomförs.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund

Karna Johansson, Fredrik Kjellberg och Mikael Grumstedt, läkare vid medicinmottagningen Kiruna sjukhus, tror att förslaget om att koncentrera kirurgin i Malmfälten får stora konsekvenser för Kiruna sjukhus om det genomförs.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-11-30 06:00
Förra veckan kom det fram att divisionschefen Michael Dahlberg vill koncentrera all planerad kirurgi till ett sjukhus i Malmfälten.
Argumenten är framför allt att det sker så få operationer i Malmfälten att det är bättre av säkerhetsskäl att koncentrera verksamheten.
Han anser att det inte blir någon stor skillnad om verksamheten överförs till Gällivare.
Överläkaren Fredrik Kjellberg samt ST-läkarna Karna Johansson och Mikael Grumstedt, alla verksamma vid medicinkliniken i Kiruna, är av en annan uppfattning.
De tror att förslaget får större konsekvenser än att bara planerade operationer slutar utföras i Kiruna i förlängningen hotas nog akutkirurgin samt bakjouren i kirurgi.
Någon medicinskt ansvarig måste även fortsättningsvis gå in och göra bedömningen av patienter som ska antingen opereras akut eller skickas till ett annat sjukhus för operation.
- De enda specialisterna som blir kvar på sjukhuset i så fall är vi internmedicinare. Och jag för min del kan inte och tänker inte gå in och göra den bedömningen, säger Fredrik Kjellberg.
Rekryteringen av AT-läkare till sjukhuset är ett annat problem som kan uppstå om förslaget går i genom, enligt de tre Kirunaläkarna.
Ohållbar situation
Om det inte utförs planerade operationer i Kiruna måste AT-läkare åka till ett annat sjukhus för att ge dem utbildning i kirurgi.
- En AT-läkare måste ha sett ett antal operationer och själv lärt sig att hantera nål och tråd. Redan i dag måste de resa i väg tre månader för psyktriplacering. Om de måste resa ännu mer blir det en ohållbar social situation för dem, säger Mikael Grumstedt.
I dag upprätthålls jourlinjen till stora delar av AT-läkare. Och kommer inga AT-läkare hotas stora delar av akutsjukvården då de tar stort ansvar för akutjouren, anser Kirunaläkarna.
- Kiruna sjukhus är just nu minsta möjliga enhet med för rimlig omhändertagandenivå. Rycker man bort en del till kan hela verksamheten falla, säger Fredrik Kjellberg.
Förra veckan framkom att inga olycksfall har opererats i Kiruna på tre år. Kirunaläkarna påpekar dock att väldigt många oplanerade ingrepp utförts.
Det är enligt dem allt från banala åkommor till svårare skador.
- Om akutkirurgin skulle läggas ned blir det en väldig massa patienter som måste flyttas till andra sjukhus. Många patienter observeras ifall de måste opereras och det är osäkert om vi ens kan behålla de patienterna, säger Fredrik Kjellberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om