Kiruna - rätt plats för blixtkärlek i tomteland

Mord i fjällen, gruvan och i flera byar. Genom SVT:s "Midnattssol" och TV4:s "Rebecka Martinsson" vet vi att det går utmärkt att ha ihjäl folk i Kiruna. Ska man tro den franska julfilm som spelas in nu kan man hitta kärleken här också.

Samproduktion. Det nära 40 man stora filmteamet består huvudsakligen av fransmän och tjecker. Här ser regissören (Arnauld Mercadier) vad huvudkameran filmar via en monitor.

Samproduktion. Det nära 40 man stora filmteamet består huvudsakligen av fransmän och tjecker. Här ser regissören (Arnauld Mercadier) vad huvudkameran filmar via en monitor.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-04-05 13:49

Ett fantastiskt landskap. En öppen och hjälpsam befolkning. Goda möjligheter att hyra stora maskiner för ljud och ljus. Bra mobiltäckning även utanför centralorten. Och snö i april. Filmproducent Marc Jenny håller snabbt fram flera faktorer som gör Kiruna till en bra inspelningsort.

– Jag har redan mördat så många i Kiruna, nu kommer jag tillbaka med en fransk romantisk komedi, säger han och skrattar.

Han syftar på "Midnattssol" som han var med och producerade. Det här projektet, som också är en europeisk samproduktion med ett filmteam som huvudsakligen utgörs av fransmän och tjecker, är helt annorlunda. Det är en romantisk komedi på jultema, för en familjepublik, som ska visas på den största franska betalkanalen TF1. Marc Jenny tror att filmen lär ha mellan fem och sex miljoner tittare när den visas vid jul.

– Det här är en mysig film. Kiruna passar till mer än bara Skandinaviska thrillers, säger han.

Översatt från franska blir titeln ungefär "Kärlek vid första ögonkastet i jultomteland". Handlingen, som Marc Jenny inte vill säga för mycket om, kan kortfattat beskrivas såhär: En fransk kvinna åker till jultomtens by för att lösa ett problem. Väl här kommer kärlek att uppstå. Det är filmens utomhusscener som spelas in i Kiruna med omnejd, studion där majoriteten av inomhusscenerna är inspelade ligger i Prag.

När tidningen besöker den största inspelningsplatsen här, en innergård i Thuleområdet, har teamet bara ett par inspelningsdagar kvar. I den scen som spelas in när vi är på plats bråkar huvudkaraktärerna Charlotte (Julie de Bona) och Martial (Tomer Sisley) med varandra. Vad bråket handlar om är oklart. Scenen slutar i alla fall med att Martial kastar en låda med julpynt i backen.

Marc Jenny berättar att nära 240 statister har varit med. Det är många i förhållande till antalet inspelningsdagar där de behövs - åtta totalt. Tidningen pratar med ett par av dem medan de väntar på att få vara med i en annan scen.

Tommy Rauhala visar sig vara en erfaren statist - han har varit med i både "Midnattssol" och "Rebecka Martinsson".

– Det är roligt, man vet ju inte vad man får göra. Och det är kul att se hur alla jobbar, säger han.

Flera i filmteamet vittnar om att det är betydelsefullt för besöksnäringen att visa upp Kiruna genom film- och tv-produktioner. Det håller Tommy Rauhala med om.

– Det är jätteviktigt, så positiv reklam för Kiruna kommun som det här är. Det är klart att det ena ger det andra, säger han.

Även Jari Rurlind, som varit med i "Rebecka Martinsson", gillar att vara statist. Detta trots att inspelningsdagarna inte sällan tar slut förrän mitt i natten.

– Jag är intresserad foto, film och teater, och det är intressant att se vad som händer bakom kulisserna. Man kommer närmare filmen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om