Kiruna planerar för ett år utan badhus

I juni 2011 kommer badhuset i Kiruna att stängas för att öppnas igen i augusti 2012.Nu börjar planeringen inför stängningen.

KIRUNA2010-10-13 06:00
I våras beslutade en majoritet av politikerna att satsa på en renovering av badhuset för 70 miljoner framför ett nybygge för uppskattningsvis 250 miljoner.
Nytt blir för dyrt
Ett argument var att man vill hålla liv i ett befintligt centrum, ett annat att kostnaden för ett nytt badhus skulle bli för hög.
- Med tanke på de andra investeringar som pågår och planeras finns inte det utrymmet, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).
Tallrikarna hoppade
Nu pågår projektering av renoveringen och planering för hur verksamheterna ska klara sig under tiden.
Vid Kirunabostäder, som förvaltar fastigheten, insåg man tidigt att det inte går att hålla öppet badhuset under den mest intensiva fasen.
- När vi gjorde en mindre renovering för några år sedan och bilade bort klinker i bassängen hoppade tallrikarna i restaurangen. Nu kommer vi dessutom att byta hela elsystemet och ventilationen, säger fastighetschef Tomas Stålnacke.
Stängningen påverkar bland annat skolan som har ansvar för den obligatoriska simundervisningen i de lägre årskurserna.
Personal går kurs
Alternativen är att bussa Kirunabarnen till Svappavaara eller att öppna det stängda Thulebadet.
Även den elva personer starka personalstyrkan på badhuset påverkas. De kommer att få helt nya arbetsuppgifter under det år som badhuset hålls stängt.
- Vi ser över möjligheterna till kompetensutveckling. Vi är inte på det klara över om vi ska ta upp utbildare till Kiruna eller om det blir utbildning på annan ort, säger Anja Taube, chef för fritids- och kulturförvaltningen.
Nautilusgymet kommer att flytta till andra sidan gatan i Sporthallen.
Hur det ska gå för sportdykare, tävlingssimmare och motionärer under året är en annan fråga som inte är löst.
- Det kommer att uppstå olägenheter under renoveringstiden, men det blir en fin lösning när det är klart, säger Kenneth Stålnacke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om