Pastoratet ska även ersätta den tidigare anställda för rättegångskostnaderna med 244.455 kronor varav 184.631 kronor avser ombudsarvode.
Kvinnan som tidigare har jobbat på pastoratet blev nekad ett jobb hon hade sökt 2015. Kvinnan stämde då pastoratet på 100.000 kronor för diskriminering.
LÄS MER: Kiruna pastorat stäms av tidigare anställd
Anledningen till att kvinnan nekades tjänsten ska ha varit en tidigare anmälan om sexuella trakasserier 2012. Kvinnan anmälde att hon hade blivit sexuellt trakasserad av en manlig kollega på Kiruna pastorat och lämnade därefter sin anställning. Mannen fick en varning.
2015 sökte kvinnan den utannonserade tjänsten som hon alltså inte fick. Fackets utredning visade att hennes kvalifikationer var bättre än hos mannen som fick tjänsten. Det visade sig även att personalchefen hade frågat personalen om lämpligheten i att återanställa kvinnan varav den tidigare kollegan som anmälts för sexuella trakasserier ansåg att en anställning vore olämplig.
Pastoratet bestred diskrimineringen och menade att mannen var bättre lämpad. Något tingsrätten inte håller med om. I domen står att pastoratet i sin anställningsannons klart uttryckt bedömningsnormer och att tonvikt har lagts på vilka erfarenheter, utbildning och kvalifikationer. Enligt domen hade kvinnan de önskvärda kvalifikationerna men att det i mannens ansökan inte framgår att han hade behörigheten som efterfrågades.
Tingsrätten påpekar att det har visats att mannen som tilldelades en varning för händelserna 2012 ansåg att det var olämpligt att anställa kvinnan. Och att det är märkligt att Pastoratet låtit honom få ett avgörande inflytande i anställningsfrågan samt att det snarare varit på sin plats att Pastoratet åter hade klargjort för sina anställda att vissa beteenden inte tolereras på en arbetsplats.