Centerpartiets gruppledare i landstinget Lars-Åke Mukka är kritisk.
– Det här är mycket allvarligt för patientsäkerheten. Det är stora avstånd inom kommunen. Förutom att det blir en bil färre så påverkar det även arbetssituationen för de som jobbar i ambulanserna i centrala Kiruna, säger Mukka, som själv har en bakgrund som ambulanssjukvårdare i Kiruna.
– Personalen har flaggat för den här situationen under lång tid men ledningen har inte agerat. Någonstans måste det ha brustit i chefskommunikationen.
Mukka menar att landstinget för länge sedan borde erbjudit personalen kompetenshöjning på betald tid för att motverka personalbristen.
– Som sagt, det här har det flaggats för under lång tid. Nu har man backat in sig i ett hörn.
Kristina Östman, närsjukvårdschef, beklagar situationen.
– Vi är i det läget att vi tvingas göra så här för att säkra verksamheten. Det gäller juni, juli och augusti. Hur det slår vet vi inte ännu men vi ska omedelbart sätta igång en risk- och konsekvensanalys. När det gäller om signaler inte tagits på allvar kan jag varken säga bu eller bä, säger Östman.
Anna Alm Andersson, tf divisionschef för närsjukvården, anser att landstinget försökt vidta åtgärder i tid.
– Ambulanssjukvården har generellt sett varit en attraktiv arbetsplats. Vi arbetar ständigt med att hitta lösningar och säkra kompetensen. Jag tycker att både chefer och personal är jätteengagerade men det är en stor utmaning, säger Anna Alm Andersson.
Enligt Lars-Åke Mukkas uppgifter ska ambulansen i Vittangi bara bli en dagambulans till hösten, alltså verksam 7–16. Något som Kristina Östman dementerar.
– Vi har inga sådana planer, säger hon.
Mukka tycker vidare att Ivak (sammanslagningen av akuten, intensiven och ambulansen) ska skrotas i Kiruna.
– Det gjordes ju på den tiden när det fanns operation och kirurgöverläkare. Nu är det helt andra förutsättningar. Vi måste koncentrera alla resurser till det akuta omhändertagandet. Ambulansen bör frikopplas så att den personalen inte har som uppdrag att täcka bortfall på akuten. Det blir ju ingen tid alls till återhämtning, säger Mukka.
– Ivak finns på alla sjukhus utom Gällivare och Sunderbyn och det är skapat för att förbättra flödet av patienter. Jag tycker att Ivak är en väl fungerande verksamhet, säger Anna Alm Andersson.